Papryka roczna

Papryka roczna, pieprzowiec roczny, pieprz turecki (Capsicum annuum) to gatunek jednorocznej lub wieloletniej rośliny uprawnej z rodziny psiankowatych. To także roślina lecznicza i przyprawowa. W Polsce papryka zwykle jest uprawiana w tunelach foliowych. To także roślina ozdobna doniczkowa.

Różnorodność odmian, a zatem i kształtów, kolorów, walorów smakowych owoców jest ogromna.

Wybrane odmiany:

 

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Papryka roczna (Capsicum annuum)

© Radu Bighian – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody

To u nas roślina spotykana tylko w uprawach. Wymaga gleby żyznej o odczynie od obojętnego do lekko kwaśnego oraz gleby przepuszczalne. Nie znosi miejsc przewiewnych.

Kwitnie w okresie od czerwca do października.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 20-100 cm.

Łodyga jest wzniesiona.

Liście są lancetowate lub jajowate, na ogonkach.

Kwiaty są zwisające, najczęściej w białym kolorze, rzadziej żółtawe, purpurowe lub fioletowe.

Owoc to jagoda pusta w środku.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Ostre odmiany papryki mogą być niebezpieczne dla alergików nawet po powąchaniu sproszkowanej rośliny.

Wybrane przepisy:

Przepisy kucharskie


Zbiory i zastosowanie

Paprykę można spożywać na surowo jak i po przetworzeniu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Kwitnie papryka roczna.
           Wysiew nasion papryki rocznej pod szkło.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatfioletowy kwiatżółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn lekko kwaśny.
pH 5.5-6.5
Właściwości glebyPodłoże głęboko spulchnione
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja trudna i wymagająca.
ZmianowanieZaleca się 3-4 letnią przerwę w uprawie po sobie lub pomidorach.
Czas uprawyJeden sezon.
NawożenieStosujemy nawozy organiczne.
Wysiew do gruntuTak.
RozmnażaniePrzez wysiew nasion lub podział.
Choroby i szkodnikiSucha zgnilizna wierzchołkowa pomidorów.
Zbiór i przechowywaniePaprykęnajlepiej odcinać nożykiem lub nożyczkami.
Dodatkowe informacjeW Polsce możliwa uprawa pod szkłem.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001

© medianauka.pl, 2020-01-29, GAT-14633
Data aktualizacji artykułu: 2020-04-21




©® Media Nauka 2008-2023 r.