Logo Media Nauka

Papużka falista (Melopsittacus undulatus)
© markus angermeier - Fotolia.com

Papużka falista

Papużka falista (Melopsittacus undulatus) to gatunek papugi. Brak dymorfizmu płciowego w upierzeniu. Samica ma szarą woskówkę, samiec niebieską. Przez podgardle przechodzi rząd ciemnych korali. W naturze czoło i ciemię oraz policzki są żółte. Grzbiet poprzez kark aż po głowę jest zielony z ciemniejszymi falami, biegnącymi w poprzek ciała. Fale są też obecne na policzkach. Spodnia strona jest zielona. Skrzydła są żółtawe z czarnym deseniem. Lotki są zielone. Nogi są niebieskawe.

Występowanie i środowisko

Papużki faliste preferują otwarte przestrzenie, lasy galeriowe, śródpolne zadrzewienia Australii. Brak ich w Tasmanii. W latach 50. XX w. gatunek ten introdukowano na Florydzie w stanach Zjednoczonych.

Tryb życia i zachowanie

To bardzo ruchliwy ptak. Prowadzi stadny tryb życia. Jest ptakiem wędrownym. Wędrówki odbywa za pokarmem. Papużka ta żyje przeciętnie 8 lat, maksymalnie 25 lat.

Morfologia i anatomia

Papużka falista osiąga 19 cm długości ciała, skrzydło mierzy 11 cm długości, ciężar wynosi 30-45 g.

Pożywienie

Zjada pokarm pochodzenia roślinnego, głównie nasiona traw.

Rozmnażanie

W sezonie lęgowym woskówka samicy brązowieje. Gniazduje w dziuplach, zwykle drzew eukaliptusowych. Wyprowadza dwa lęgi w ciągu roku od października do grudnia. W zniesieniu 3-8 jaj. Jaja wysiaduje wyłącznie samica przez 16-20 dni. Pisklęta karmi samiec i samica. Po miesiącu młode są zdolne do opuszczenia gniazda.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Papużka falista to najczęściej trzymana w domu papuga. Do Europy sprowadzono ją w 1840 roku. Okaz młody i izolowany potrafi naśladować pojedyncze słowa. Udało się uzyskać około 20 odmian barwnych, każda w trzech natężeniach koloru. Barwa zielona dominuje w dziedziczeniu. Odmiany barwne: lutino (czysto żółta), żółta, biała, niebieska, fioletowa, opalona. Istnieją dwie rasy dwukolorowe.

Pytania

Co jedzą papużki faliste?

W naturze papużki faliste zjadają głównie nasiona traw. W hodowli głównie podajemy gotową mieszankę ziaren, warzywa i zieleninę. Papugi te mogą jeść wiele innych rzeczy. Szczegóły w sekcji o hodowli.

Ile żyją papużki faliste?

W niewoli papużki faliste dożywają około 10 lat, czasem więcej.

Ile kosztuje papużka falista?

Cena papużki falistej waha się od 20 do 70 zł.


Zdjęcia - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: Papużka falista to bardzo wdzięczny i łatwy w hodowli domowej ptak. Jest bardzo przyjazna.

Rodzaj klatki i wyposażenie: Trzymamy w klatce z pełnym wyposażeniem (zabawki) lub wolierze. W tym drugim przypadku należy zapewnić ptakom ciepłe schronienie na noc.

Inne warunki chowu: Aby ptak czuł się dobrze warto klatkę zaopatrzyć w wiele akcesoriów. Ptak źle znosi złe traktowanie. Okazana serdeczność wobec ptaka zwraca się nawiązaniem więzi z opiekunem. Ptak do oswojenia powinien mieć nie więcej jak sześc tygodni. Izolowany uczy się pojedynczych słów!

Pokarm: Podajemy gotową mieszankę ziaren, warzywa i zieleninę (cykorię, gwiazdnicę, pietruszkę, rzeżuchę, szpinak, mniszek lekarski, zielony groszek, bakłażan,marchew, gotowane buraki, cukinie, gotowane ziemniaki). Unikamy sałaty. Dbamy o podawania kłosów prosa, kiełków pszenicy, łuskanego słonecznika. Podajemy też truskawki, jabłka, pomarańcze, mandarynki, winogrona, gruszki, pomidory, kiwi, mango, ananasy, brzoskwinie. Jeden raz w tygodniu siekamy ugotowane jajko i podajemy z twarogiem. dbamy o podawanie sepii, żwirku mineralnego i innych źródeł wapnia.

Rozmnażanie: Rozród w skrzynkach lęgowych o wymiarach 25 × 15 × 16 cm (lub wyższe) z otworem wejściowym 6 cm.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2016-10-16, GAT-2722

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Papużka falista
         

Okres rozrodu papużki falistej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAleksandretta chińska
Psittacula derbiana
ikonaAleksandretta obrożna
Psittacula krameri
ikonaAleksandretta śliwogłowa
Psittacula cyanocephala
ikonaAleksandretta większa
Psittacula eupatria
ikonaAmazonka pąsowa
Amazona vinacea
ikonaAra hiacyntowa
Anodorhynchus hyacinthinus
ikonaAra zielona
Ara militaris
ikonaKonura czarnogłowa
Aratinga (Nandayus) nenday
ikonaKonura jendaj
Aratinga jandaya
ikonaKonura słoneczna
Aratinga solstitialis
ikonaLorysa górska
Trichoglossus haematodus
ikonaLorysa tęczowa
Trichoglossus moluccanus
ikonaŁąkówka turkusowa
Neophema pulchella
ikonaMnicha nizinna
Myiopsitta monachus
ikonaNierozłączka czarnogłowa
Agapornis personatus
ikonaNierozłączka czerwonoczelna
Agapornis roseicollis
ikonaNierozłączka Fischera
Agapornis fischeri
ikonaRozella białolica
Platycercus eximius
ikonaRozella czarnogłowa
Barnardius zonarius
ikonaRozella królewska
Platycercus elegans
ikonaRudosterka zielonolica
Pyrrhura molinae
ikonaSzkarłatka królewska
Alisterus scapularis
ikonaŚwiergotka seledynowa
Psephotus haematonotus
ikonaŻako
Psittacus erithacus
Papugowate
Papugowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.