Logo Media Nauka

Rozella królewska (Platycercus elegans)
© Ina van Hateren - Fotolia.com

Rozella królewska

Rozella królewska (Platycercus elegans) to gatunek papugi o intensywnie czerwonym upierzeniu na głowie, szyi, piersi oraz podbrzuszu, niebieskim na policzkach, skrzydłach i ogonie. Nogi oraz dziób są jasnoróżowe, szarawe. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec ma większą głowę i dziób. Głowa samca jest nieco bardziej płaska.

Występowanie i środowisko

Papuga ta zamieszkuje południową i wschodnią cześć Australii w lasach eukaliptusowych w górach, na terenach rolniczych, łąki. Gatunek introdukowano także na Nowej Zelandii.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywna za dnia. Papuga ta żyje przeciętnie 25 lat.

Morfologia i anatomia

Rozella królewska osiąga 30-37 cm długości ciała.

Pożywienie

Zjada nasiona traw, drzew, nektar kwiatowy, owoce. Roślinną dietę ptaki uzupełniają owadami.

Rozmnażanie

Para zakłada gniazda w odosobnieniu w dziuplach wysokich drzew. Samica po zapłodnieniu składa 5-8 jaj. Okres inkubacji trwa 21 dni. Po 3-4 tygodniach od wylęgu młode są gotowe do opuszczenia gniazda. Kolejny miesiąc rodzice karmią młode.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To jedna z najbardziej popularnych papug hodowlanych. W naturze na rolniczych terenach wyrządza spore szkody.

Zdjęcia - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: Papuga ta niszczy drewniane elementy. Gatunek dobrze znosi niskie temperatury. Jest dość agresywnym ptakiem. W niewoli uzyskano wiele odmian barwnych, w tym: niebieską, cynamonową, żółtą i białą

Rodzaj klatki i wyposażenie: Woliera lub klatka muszą być metalowe. Musimy zapewnić ptakom możliwość grzebania w podłożu woliery.

Pokarm: Ilość podawanego pokarmu ma wpływ na ubarwienie ptaka. Ptaki karmimy gotowymi mieszankami dla papug średniej wielkości

Rozmnażanie: Pary podczas rozrodu muszą znajdować się w oddzielnych wolierach. Podczas lęgów nie należy ptakom zbyt często przeszkadzać. Budka kwadratowa o półmetrowej wysokości i boku ponad 20 cm długości. Otwór o średnicy około 7 cm.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2018-10-30, GAT-2728


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAleksandretta chińska
Psittacula derbiana
ikonaAleksandretta obrożna
Psittacula krameri
ikonaAleksandretta śliwogłowa
Psittacula cyanocephala
ikonaAleksandretta większa
Psittacula eupatria
ikonaAmazonka pąsowa
Amazona vinacea
ikonaAra hiacyntowa
Anodorhynchus hyacinthinus
ikonaAra zielona
Ara militaris
ikonaKonura czarnogłowa
Aratinga (Nandayus) nenday
ikonaKonura jendaj
Aratinga jandaya
ikonaKonura słoneczna
Aratinga solstitialis
ikonaLorysa górska
Trichoglossus haematodus
ikonaLorysa tęczowa
Trichoglossus moluccanus
ikonaŁąkówka turkusowa
Neophema pulchella
ikonaMnicha nizinna
Myiopsitta monachus
ikonaNierozłączka czarnogłowa
Agapornis personatus
ikonaNierozłączka czerwonoczelna
Agapornis roseicollis
ikonaNierozłączka Fischera
Agapornis fischeri
ikonaPapużka falista
Melopsittacus undulatus
ikonaRozella białolica
Platycercus eximius
ikonaRozella czarnogłowa
Barnardius zonarius
ikonaRudosterka zielonolica
Pyrrhura molinae
ikonaSzkarłatka królewska
Alisterus scapularis
ikonaŚwiergotka seledynowa
Psephotus haematonotus
ikonaŻako
Psittacus erithacus
Papugowate
Papugowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.