Logo Serwisu Media Nauka

Perkołyska amerykańska
(Heliornis fulica)

Perkołyska amerykańska (Heliornis fulica) to jeden z trzech gatunków perkołysek, jest największy z tej rodziny ptaków. Dziób średniej długości, ostry, czarno-żółty, głowa czarno-biała, brew zaznaczona białą pręgą. Grzbiet popielaty. Na palcach nóg znajdują się płatki skórne. Pod skrzydłami znajduje się fałd skórny, który tworzy kieszeń na pisklęta.

Perkołyska amerykańska (Heliornis fulica)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Perkołyska amerykańska (Heliornis fulica)
Nazwy obce
angielska: Sungrebe
francuska: Grébifoulque d'Amérique
hiszpańska: Avesol americano, ipequí, punpún, zambullidor de Sol, pájaro cantil
Pierwsze opisanie gatunku
(Boddaert, 1783)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Perkołyska amerykańska - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 35 cm do 59 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Żurawiowe (Gruiformes)
Rodzina: Perkołyski (Heliornithidae)
Głos
Rzadko się odzywa. Gdy jest zagrożony gulgocze i szczeka.

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje tereny związane z ciekami i zbiornikami wodnym w tropikach w Ameryce Środkowej oraz Ameryce Południowej.

Tryb życia i zachowanie

To płochliwy ptak. Dużo czasu spędza na wodzie, część zaś czasu wśród gęstych zarośli na lądzie. Ptak ten rzadko nurkuje. Prowadzi osiadły tryb życia.

Do lotu perkołyska amerykańska wzbija się najczęściej z wody, biegnąc po jej powierzchni stopami.

Pożywienie

Zjada owady, inne drobne bezkręgowce, kijanki i żaby, także pokarm pochodzenia roślinnego.

Rozmnażanie

Samica znosi zwykle dwa jaja. Wysiadywanie prawdopodobnie trwa niecałe dwa tygodnie. Zaraz po wykluciu, nagie jeszcze i ślepe pisklęta samiec wynosi z gniazda zbudowanego na niskich drzewach albo na konarach naniesionych przez rzeki w specjalnych kieszeniach pod skrzydłami. Samiec z pisklętami może nawet latać.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-09, GAT-721








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.