logo

Pluszcz zwyczajny

Pluszcz zwyczajny (Cinclus cinclus) to nieliczny u nas ptak lęgowy o brązowym ubarwieniu, jaśniejszym na głowie. Podgardle i pierś są białe. Plama u młodych jest kremowa i prążkowana. Samiec i samica wyglądają tak samo. Nogi są mocne i dość długie. Ptak ten ma mocno rozwinięte mięśnie piersiowe, co umożliwia mu poruszanie skrzydłami pod wodą. Upierzenie jest gęste, odporne na wodę dzięki impregnowaniu wydzieliną z dużego gruczołu kuprowego.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje w Europie, Azji, oraz w północnej części Afryki. W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym, którego można spotkać na północy kraju oraz w górach nad strumieniami i rzeczkami z czystą wodą o szybkim nurcie. Najczęściej można go zaobserwować siedzącego na kamieniach wystających z wody, nad wartkimi i płytkimi strumieniami.

Tryb życia i zachowanie

Większość populacji to ptaki osiadłe, spotykane przez cały rok. Niektóre populacje tego gatunku podejmują jednak wędrówki na odległości nawet 1000 km. Ptak ten potrafi nurkować i zdobywać pokarm pod wodą. Potrafi płynąć pod prąd. Pod wodą potrafi też połknąć ofiarę. Większe zdobycze wyciąga jednak nad wodę. Głębokość, na jaką ptak ten może zanurkować, to nawet 1,5 m. Dorosły ptak pod wodą może przebywać do 10 sekund i przepłynąć w tym czasie dystans 20 m. Pluszcze dużo czasu poświęcają na pielęgnacji upierzenia.

Lot jest prostoliniowy, nisko nad powierzchnią wody. Ptak ten szybko uderza skrzydłami.

Pożywienie

Zjada owady wodne, kiełże, pajęczaki. Pokarm zdobywa głównie pod wodą, przewracając między innymi kamienie.

Rozmnażanie

Wyprowadza do dwóch lęgów w roku. Gniazduje nad płynącą wodą w szczelinie skalnej, pod mostem, nawisem z roślin lub wodospadem. Budulcem jest mech i liście traw i ma kształt kuli z bocznym wejściem. Gniazdo jest łatwe do przeoczenia. Jaja samica składa od połowy marca, a gdy warunki pogodowe są złe, później. Przez 16 dni samica wysiaduje jaja, których znosi od 3 do 6. Pisklęta karmi samiec i samica. Młode w gnieździe przebywają przez 20-24 dni.

Młode potrafią pływać zanim nauczą się latać.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce gatunek ten podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

To jedyny polski ptak śpiewający, który nurkuje.



© medianauka.pl, 2015-04-02, GAT-747


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

Możliwość obserwacji pluszcza zwyczajnego w Polsce
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPluszcz ciemny
Cinclus pallasii
ikonaPluszcz meksykański
Cinclus mexicanus
ikonaPluszcz białogłowy
Cinclus leucocephalus
Pluszcze
Pluszcze

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Miasto
Paw Puzzle
Kubek sowy
Montessori - Zwierzęta
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.