Bogatka (zwyczajna)

Sikora bogatka (Parus major) to bardzo popularny, zwinny i ruchliwy ptak w Polsce. Najczęściej spotykany wśród sikor. Sikorka ta z wierzchu jest oliwkowa, ma czarną główkę, białe policzki, żółty brzuszek z czarnym paskiem - mniejszym u samic. Obie płci tej samej wielkości, zbliżonej do wróbla. Dziób jest czarny, oczy są ciemnobrązowe, nogi są niebieskawe.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Bogatka (zwyczajna) (Parus major)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Europa, północno-zachodnia Afryka i umiarkowana oraz cieplejsza strefa Azji. Zamieszkuje lasy z wyjątkiem czysto iglastych, parki, ogrody, wsie i miasta.

Tryb życia i zachowanie

Jest to gatunek osiadły. Tylko zimą migruje w pobliże ludzkich osiedli. Sikora bogatka w okresie lęgowym zjada dziennie tyle owadów ile sama waży. Często tworzy stada z innymi sikorami w okresie zimowym.

Nie jest wytrawnym lotnikiem. Zwinnie porusza się między gałęziami, skacząc po nich.

Odzywa się głosem "pin-pin", "sik-sik", śpiew "ti-ta-ti-ta".

Morfologia i anatomia

Jajo bogatki ilustruje poniższy rysunek. Średnie wymiary: 17,2 mm × 13,4 mm.

jajo sikory bogatki

Pożywienie

Sikora bogatka zjada małe owady, larwy, pająki, nasiona, łój w miejscach dokarmiania. Zbiera je nierzadko na ziemi. Zwykle jednak poszukuje owadów na drzewach, głównie motyli i ich larw oraz jajeczek. Jest częstym bywalcem karmników.

Rozmnażanie

Jest monogamiczna. Gnieździ się w dziuplach lub szczelinach drzew, chętnie w skrzynkach lęgowych. Gniazdo zbudowane jest z mchów, korzonków, włosia i porostów, a wyściełane jest włosiem, piórami i wełnistymi częściami roślin. Wyprowadza zazwyczaj dwa lęgi w roku. W kwietniu lub maju i czerwcu lub lipcu. Samica składają do 12 jaj. Jaja są białe w czerwonawe cętki. Wysiaduje je tylko samica, a młodymi opiekuje się zarówno samiec jak i samica przez 15-21 dni. Młode bogatki mają żółte policzki i nie mają czarnego paska na brzuszku. Mogą być karmione nawet 800 razy dziennie przez swoich rodziców!

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce sikorka ta objęta jest całkowitą ochroną gatunkową.

Ciekawostki

Sikora bogatka jest sprzymierzeńcem człowieka w zwalczaniu szkodników.

To największy ptak z naszych sikorowatych i jednocześnie najbardziej pospolitych.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Trwa pierwszy okres lęgowy bogatki.
          Trwa drugi okres lęgowy bogatki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków


Jaki ptak znosi najwięcej jaj?
Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?
Ile jest ptaków na świecie?
Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

© medianauka.pl, 2011-09-02, GAT-44




©® Media Nauka 2008-2023 r.