Logo Media Nauka

Siwuszka ciemnobrewa (Polioptila caerulea)
© Steve Byland - Fotolia.com

Siwuszka ciemnobrewa

Siwuszka ciemnobrewa, siwuszka ciemnobrwista (Polioptila caerulea) to typowy przedstawiciel rodziny siwuszek. Upierzenie siwoniebieskie z wierzchu, białawe od spodu. Lotki i sterówki środkowe są czarne. Brzegi sterówek i lotek drugiego rzędu białe. Wokół oczu biała otoczka, a nad okiem biegnie ciemna i szeroka brew. Nogi dość długie, a dziób koloru szarego jest cienki. Ogon długi.

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Ameryce Północnej i Ameryce Środkowej. Preferuje zakrzewienia i lasy.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten nieustannie porusza ogonem w górę i w dół lub na boki. Jest ruchliwy.

Morfologia i anatomia

To mały ptak. Osiąga rozmiary od 10 do 13 cm długości ciała i do 16 cm rozpiętości skrzydeł.

Pożywienie

Siwuszka ciemnobrewa poluje głównie na owady, które zbiera z liści i gałązek.

Rozmnażanie

Tworzy pary tylko podczas rozrodu. Samica wraz z samcem buduje małe i misterne gniazdo w kształcie czarki. Gniazdo jest wzmacniane pajęczyną. Jest świetnie zamaskowane mchem i porostami. Samica składa 4-5 jaj, które wraz z samcem wysiaduje przez 13 dni. Opieka nad pisklętami trwa niecałe dwa tygodnie.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Rodzice przynoszą pisklętom jedzenie średnio co pół minuty!

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-03, GAT-10663


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSiwuszka tropikalna
Polioptila plumbea
Siwuszki
Siwuszki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.