Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Słonka
(Scolopax rusticola)

Słonka (Scolopax rusticola) to gatunek ptaka z rodziny bekasowatych. Ma krępą budowę ciała, długi dziób. Brak dymorfizmu płciowego i wiekowego. Upierzenie o barwach ochronnych. Z wierzchu popielate, brązowe z rudymi i szarymi plamami, spód szarawy z falistym prążkowaniem. Nogi mają jasnobrązową barwę. Na głowie i na karku znajdują się trzy dość szerokie, ciemne prążki. Oczy są charakterystycznie oddalone od nasady dzioba.

Słonka (Scolopax rusticola)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Słonka (Scolopax rusticola)
Nazwy obce
angielska: Eurasian Woodcock, Woodcock
niemiecka: Waldschnepfe
czeska: Sluka lesní
francuska: Bécasse des bois
hiszpańska: Chocha perdiz
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Słonka - mapa występowania na świecieSłonka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 34 cm do 36 cm
Ciężar: od 200 g do 440 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Bekasowate (Scolopacidae)

Występowanie i środowisko

Preferuje lasy mieszane, wilgotne w Eurazji, na Wyspach Kanaryjskich, Azorach. Zimuje w obszarze śródziemnomorskim, zachodniej Europie oraz w południowej i zachodniej części Azji. U nas jest to nieliczny ptak gniazdujący. Ptak bardzo trudny do zaobserwowania.

Tryb życia i zachowanie

W poszukiwaniu pokarmu zagłębia w podłożu dziób aż po same oczy. To ptak wędrowny. Przylatuje do Polski w okresie marzec-kwiecień. Z końcem września aż do początku listopada trwają odloty na zimowiska. Głos godowy składa się z "chrapania" i syknięcia. Słonka jest aktywna o zmierzchu i w nocy. Lata bezszelestnie.

Morfologia i anatomia

Dorasta do 34-36 cm długości ciała, skrzydło mierzy do 21 cm. Osiąga ciężar 200-440 g.

Pożywienie

Poluje na dżdżownice, owady. Zjada także nasiona.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi w gęstwinach. Samce tokują podczas lotu. Lot taki w gwarze myśliwskiej nazywany jest ciągiem. Wyprowadza 1-2 lęgi w ciągu roku od maja do początku lipca. Samica znosi około 4 jaja, które sama wysiaduje przez do 24 dni. Opiekuje się też pisklętami, które zaraz po wylęgu są bardzo samodzielne. Samica potrafi przenosić w dziobie pisklęta, trzymając je w dziobie lub podczas lotu trzymając je na nogach. Młode są zdolne do lotu po 6-7 tygodniach od chwili wyklucia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-16, GAT-4286


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
słonka
  tlo-ikonatlo-ikona        

Przylot słonki do naszego kraju.

    tlo-ikonatlo-ikonatlo - ikona     

Okres lęgowy słonki.

        tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona 

Odlot słonki na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.