Słonka (zwyczajna)

Słonka (Scolopax rusticola) to gatunek ptaka z rodziny bekasowatych. Ma krępą budowę ciała, długi dziób. Brak dymorfizmu płciowego i wiekowego. Upierzenie o barwach ochronnych. Z wierzchu popielate, brązowe z rudymi i szarymi plamami, spód szarawy z falistym prążkowaniem. Nogi mają jasnobrązową barwę. Na głowie i na karku znajdują się trzy dość szerokie, ciemne prążki. Oczy są charakterystycznie oddalone od nasady dzioba.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Słonka (zwyczajna) (Scolopax rusticola)

© Erni - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Preferuje lasy mieszane, wilgotne w Eurazji, na Wyspach Kanaryjskich, Azorach. Zimuje w obszarze śródziemnomorskim, zachodniej Europie oraz w południowej i zachodniej części Azji. U nas jest to nieliczny ptak gniazdujący. Ptak bardzo trudny do zaobserwowania.

Tryb życia i zachowanie

W poszukiwaniu pokarmu zagłębia w podłożu dziób aż po same oczy. To ptak wędrowny. Przylatuje do Polski w okresie marzec-kwiecień. Z końcem września aż do początku listopada trwają odloty na zimowiska. Głos godowy składa się z "chrapania" i syknięcia. Słonka jest aktywna o zmierzchu i w nocy. Lata bezszelestnie.

Morfologia i anatomia

Dorasta do 34-36 cm długości ciała, skrzydło mierzy do 21 cm. Osiąga ciężar 200-440 g.

Pożywienie

Poluje na dżdżownice, owady. Zjada także nasiona.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi w gęstwinach. Samce tokują podczas lotu. Lot taki w gwarze myśliwskiej nazywany jest ciągiem. Wyprowadza 1-2 lęgi w ciągu roku od maja do początku lipca. Samica znosi około 4 jaja, które sama wysiaduje przez do 24 dni. Opiekuje się też pisklętami, które zaraz po wylęgu są bardzo samodzielne. Samica potrafi przenosić w dziobie pisklęta, trzymając je w dziobie lub podczas lotu trzymając je na nogach. Młode są zdolne do lotu po 6-7 tygodniach od chwili wyklucia.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest to gatunek łowny.

Ciekawostki

To jeden z nielicznych przedstawicieli siewkowców, który gniazduje w lesie.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Przylot słonki do naszego kraju.
         Okres lęgowy słonki.
         Odlot słonki na zimowiska.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków


Które ptaki gniazdują najdalej?
Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

© medianauka.pl, 2016-10-16, GAT-4286




©® Media Nauka 2008-2023 r.