Logo Serwisu Media Nauka

Surykatka
(Suricata suricatta)

Surykatka (Suricata suricatta) to mały drapieżnik z rodziny łasz o smukłym kształcie ciała o futrze popielatym, pokrytym na grzbiecie ciemnymi, poprzecznymi paskami. Uszy są czarne, ogon żółty z ciemnym końcem.

Surykatka (Suricata suricatta)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Surykatka (Suricata suricatta)
Nazwy obce
angielska: Meerkat, Slender-tailed Meerkat, Suricate
niemiecka: Erdmännchen
czeska: Surikata
francuska: Suricate
hiszpańska: Suricata, suricato
Pierwsze opisanie gatunku
(Schreber, 1776)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Surykatka - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 25 cm do 35 cm
Długość ogona: 25 cm
Ciężar: do 700 g
Maksymalna długość życia
12 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Łaszowate, łasze, wiwerowate (Viverridae)

Występowanie i środowisko

Południowa Afryka.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi dzienny tryb życia, lubi wygrzewać się w słońcu. Żyje w koloniach liczących od 10 do 30 osobników. Na terenie, w którym żyje kopie nory. Jeżeli teren jest skalisty, wykorzystuje naturalne szczeliny. Zawsze trzyma się blisko nor, łatwo się płoszy. Wydaje różne dźwięki (ostrzegawcze, alarmowe). Często przebywa w towarzystwie mangusty lisiej, która również tworzy kolonie. Surykatki mają określoną strukturę społeczną. Strażnicy stoją wyprostowani, zwykle na podwyższeniu, strzegąc terytorium.

Pożywienie

Owady, węże, jaszczurki, drobne ptaki i ssaki, kłącza i korzenie, jaja ptasie i gadzie.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 11 tygodni. Samice w ciąży spotyka się w listopadzie i w lutym. Rodzą 2-4 młode. Laktacja trwa 7-9 tygodni. Młode są wychowywane przez całe stado. Po roku młode są dojrzałe płciowo.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Młode surykatki łatwo oswoić. Są wykorzystywane przez ludzi do tępienia gryzoni.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-11-05, GAT-93




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.