Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Świergotek polny
(Anthus campestris)

Świergotek polny (Anthus campestris) to ptak z rodziny pliszkowatych o smukłej sylwetce, wielkości wróbla. Z wierzchu ptak ten ma piaskowe upierzenie. Od spodu jest beżowy. Nad okiem biegnie jasna brew. Pokrywy skrzydłowe są ciemne z jasnymi brzegami. Młode mają kreskowany spód. Są też ciemniejsze.

Świergotek polny (Anthus campestris)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Świergotek polny (Anthus campestris)
Nazwy obce
angielska: Tawny Pipit
niemiecka: Brachpieper
czeska: Linduška úhorní
francuska: Pipit rousseline
hiszpańska: Bisbita campestre
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Świergotek polny - mapa występowania na świecieŚwiergotek polny - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 16 cm do 17 cm
Długość ogona: 7 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 25 cm do 28 cm.
Ciężar: do 16 g
Maksymalna długość życia
32 lata.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Pliszkowate (Motacillidae)
Głos
W locie wydaje odgłos "cjiip".

Występowanie i środowisko

Gatunek ten zamieszkuje Europę i Azję oraz Afrykę, gdzie spędza zimę. Zasiedla pola uprawne, piaskownie, wydmy, ugory i inne suche tereny otwarte.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten charakterystycznie macha ogonem w górę i w dół, jak pliszka. Poza okresem lęgów zwykle żyje samotnie. Czasem tworzy niewielkie grupy.

Pożywienie

Zjada owady, pająki, ślimaki, a także nasiona.

Rozmnażanie

W ciągu roku wyprowadza jeden lub dwa lęgi. Samiec może odbywać lęgi z dwoma samicami jednocześnie. Gniazdo znajduje się w dołku w ziemi, zwykle w bliskiej odległości od kępy traw. Zbudowane jest z liści, korzonków i łodyg różnych roślin. W wyściółce znaleźć można włosie, puch roślinny. Samica składa jaja dopiero od połowy maja aż do początku lipca. Samica wysiaduje jaja przez 12-14 dni i sama opiekuje się pisklętami. Samiec dostarcza pokarm. Po dwóch tygodniach od wyklucia młode osiągają zdolność do lotu, a po 4 tygodniach są już samodzielne.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce znajduje się pod ścisłą ochroną.

Ciekawostki

To największy krajowy świergotek.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-03, GAT-785


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
świergotek polny
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

W Polsce występuje świergotek polny.

    tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona     

Samica świergotka polnego składa jaja. W zniesieniu 3-5 jaj, wyjątkowo 6.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.