Tęgoskór pospolity
Tęgoskór pospolity (Scleroderma citrinum) to gatunek trującego grzyba z rodziny Sclerodermataceae o delikatnie metalicznym zapachu.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© Ionescu Bogdan – stock.adobe.com
⤢ POWIĘKSZWystępowanie i środowisko PL
Rośnie często w lasach liściastych i iglastych. Preferuje podłoże kwaśne i piaszczyste.
Owocniki pojawiają się od lipca do listopada.
Morfologia i anatomia
Owocnik o średnicy 3-10 cm, kulisty, czasem spłaszczony. Okrywa gruba (nawet 5 mm grubości), żółto-biaława, z brązowymi łuskami. Dojrzałe owocniki pękają w górnej części. Trzonu nie ma. Wewnątrz owocnika najpierw biała substancja, czerniejąca, fioletowiejąca z wiekiem, z lekko marmurkowym deseniem.
Podobne gatunki
Młode okazy łatwo pomylić z jadalnymi purchawkami, z tęgoskórem brodawkowanym.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Scleroderma citrinum
Smak: brak danych
Zapach: metaliczny
Zdatność: trujący
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: inny
Tryb życia: saprofit
Okrywa gruba (nawet 5 mm grubości), żółto-biaława, z brązowymi łuskami. Trzonu brak.
Lycoperdon umbrinum
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: inny
Tryb życia: saprofit
Owocnik ma brązowy kolor. Kształt kulisty lub gruszkowaty. Podstawa jaśniejsza. Wierzch pokryty drobnymi kolcami.
Lycoperdon pyriforme
Smak: brak danych
Zapach: nieprzyjemny
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: inny
Tryb życia: saprofit
Owocnik ma biały, potem ochrowy, jasnobrązowy i szarobrązowy kolor. Ma gruszkowaty kształt, często z wyraźną nóżką. Wierzch brodawkowaty, chropowaty, ziarnisty, często wierzch ma garbek.
Rozmnażanie
Wysyp brązowy.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.

Pytania
Jakie są objawy zatrucia tęgoskórem pospolitym?Zjedzony w większej ilości tęgoskór zwykle wywołuje wymioty, nudności, a nawet omdlenia. Objawy zatrucia trwają kilka godzin.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników tęgoskóra pospolitego. |
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste


gatunek trujący

saprofit
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Pokrewne gatunki grzybów
Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną

W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Ewald Gerhardt – Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-03-17, GAT-639135