Trzęsiogon czarniawy

Trzęsiogon czarniawy (Cinclodes antarcticus) to gatunek ptaka z rodziny garncarzowatych. Ma ciemnobrunatne upierzenie z delikatnym, jaśniejszym kreskowaniem. Nogi czarne. Czarny jest także wygięty nieco w dół dziób.


Trzęsiogon czarniawy(Cinclodes antarcticus)
© JeremyRichards - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje wyłącznie na Falklandach.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-09, GAT-3590




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.