Logo Serwisu Media Nauka


Wyspiarek płowobrzuchy (Gallicolumba crinigera)

Wyspiarek płowobrzuchy (Gallicolumba crinigera) to endemicznie występujący gołąb, który większość czasu przebywa na ziemi. Jest pięknie ubarwiony. Z wierzchu błękitny, tylna część grzbietu czerwona, spół płowy, na piersi czerwona plama, szyja od spodu biała. Dziób zakrzywiony w dół.

Wyspiarek płowobrzuchy (Gallicolumba crinigera)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Wyspiarek płowobrzuchy (Gallicolumba crinigera)
Synonimy
Gallicolumba criniger criniger
Nazwy obce
angielska: Mindanao Bleeding-heart
niemiecka: Bartlett-Dolchstichtaube
Pierwsze opisanie gatunku
(Pucheran, 1853)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wyspiarek płowobrzuchy - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Gołębiowate (Columbiformes)
Rodzina: Gołębie (Columbidae)

Występowanie i środowisko

Filipiny. Zamieszkuje gęste lasy na nizinach.

Tryb życia i zachowanie

Jest samotnikiem. Jest bardzo płochliwy. Bardzo rzadko lata.

Pożywienie

Zjada nasiona, owoce i małe bezkręgowce.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W razie niebezpieczeństwa oddala się pieszo.

W odróżnieniu od innych gołębi zjada bezkręgowce.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-06-01, ART-GAT577




Polecamy