Logo Media Nauka

Gołąb zbroczony, wyspiarek zbroczony

Gołąb zbroczony, wyspiarek zbroczony (Gallicolumba luzonica) to przedstawiciel rodziny gołębi z charakterystyczną czerwoną plamą na piersi. Wierzch jest szaroniebieski. Podgardle białe, czoło jasnoszare, spód jasny, wierzch ciała szaroniebieski, na skrzydłach ciemne pręgi.

Gołąb zbroczony, wyspiarek zbroczony (Gallicolumba luzonica)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Gołąb zbroczony, wyspiarek zbroczony
Nazwa łacińska
Gallicolumba luzonica
Nazwy obce
angielska: Luzon bleeding-heart
niemiecka: Luzon-Dolchstichtaube
francuska: Gallicolombe poignardée
hiszpańska: Paloma Apuñalada de Luzón
Pierwsze opisanie gatunku
(Scopoli, 1786)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Gołąb zbroczony, wyspiarek zbroczony - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 30 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Gołębiowate (Columbiformes)
Rodzina: Gołębie (Columbidae)

Występowanie i środowisko

Gołąb ten pochodzi z Indonezji. Zasiedla wyspy Luzon i Polillo.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Zjada nasiona, jagody i owoce.

Rozmnażanie

Wyspiarek zbroczony łączy się w pary na całe życie. Gniazduje na niskich drzewach lub w krzakach. Samica składa 2 jaja. Wysiaduje je wraz z samcem przez 17-18 dni.Samica karmi pisklęta ptasim mleczkiem. Pisklęta są samodzielne po na tyle, aby opuścić gniazdo.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-06, GAT-584





© Media Nauka 2008-2018 r.