Logo Serwisu Media Nauka


Złotosłonka bengalska (Rostratula benghalensis)

Złotosłonka bengalska (Rostratula benghalensis) to jeden z dwóch przedstawicieli rodziny dziobówek (złotosłonek). Ptak ten ma dość długi, zakrzywiony ku dołowi dziób. Upierzenie jest piękne, ciemne z wierzchu, jasne od spodu ze złotym rysunkiem, najpiękniejszym na skrzydłach, gdzie wzór tworzą jasne plamki. Samica jest jaskrawo ubarwiona. Ma czerwony kołnierz, białą maskę wokół oczu. Na czubku głowy występuje złota kreska.

Złotosłonka bengalska (Rostratula benghalensis)
Samiec złotosłonki bengalskiej © panuruangjan - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Złotosłonka bengalska (Rostratula benghalensis)
Nazwy obce
angielska: Greater Painted-snipe, Greater Painted-Snipe, Greater Painted Snipe, Painted Snipe
niemiecka: Bunt-Goldschnepfe
francuska: Rhynchée peinte
hiszpańska: Aguatero bengalí
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Złotosłonka bengalska - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Złotosłonki, dziobówki (Rostratulidae)
Głos
Samica pohukuje lub buczy donośnym głosem, słyszalnym z odległości kilku kilometrów.

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje tropikalne rejony Azji, Indonezji z Australią oraz Afryki, zawsze w pobliżu wody stojącej lub płynącej, mokradeł, torfowisk.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi dość skryty tryb życia. Zatrwożona, zamiera w bezruchu. Jest aktywna rano i o zmierzchu. Powadzi zwykle osiadły tryb życia, choć czasem podejmuje niedalekie wędrówki. Podczas żerowania sonduje dziobem glebę lub muł w poszukiwaniu zdobyczy. To samica broni swojego terytorium.

Pożywienie

Zjada owady i ich larwy, skorupiaki, dżdżownice, mięczaki oraz nasiona roślin.

Rozmnażanie

Samica tokuje, prezentując swoje ubarwienie i huczący głos. Samica potrafi bronić samca przed konkurencją ze strony innych samic. To samiec buduje gniazdo, wysiaduje jaja i opiekuje się pisklętami. Samica składa zwykle 4 jaja w jednym zniesieniu, ale w sezonie może mieć potomstwo z 3-4 samcami. Pisklęta są zagniazdownikami.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To samice walczą ze sobą o samce, które całkowicie przejmują na siebie opiekę nad gniazdem, jajami i pisklętami.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-03-13, ART-GAT725




Polecamy