Żółw pustynny

Żółw pustynny (Geochelone sulcata, syn. Centrochelys sulcata) to dość duży gad z rodziny żółwi lądowych. Samiec jest dwa razy cięższy od samicy. Kolor pancerza jest szarobeżowy, jest to barwa ochronna, kamuflująca.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Występuje na obrzeżach Sahary.

Tryb życia i zachowanie

Kopie głębokie tunele, w których ukrywa się podczas suszy i upałów.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Żółw pustynny jest jednym z największych żółwi lądowych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Geochelone sulcata (Miller, 1779)
  • Testudo calcarata Schneider, 1784
  • Testudo sulcata Miller, 1779

Pokrewne gatunki gadów

ikonaŻółw stepowy
Testudo horsfieldii
ikonaŻółw norowy
Gopherus polyphemus
ikona
Chelonoidis porteri
ikona
Manouria emys
ikona
Chersobius signatus
ikonaŻółw egipski
Testudo kleinmanni
ikonaŻółw grecki
Testudo hermanni
ikonaŻółw gwiaździsty
Geochelone elegans
ikonaŻółw lamparci
Geochelone pardalis
Żółwie lądowe
Żółwie lądowe

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jaki jest największy żółw na świecie?

Jaki jest największy żółw na świecie?

Który z żółwi jest rekordzistą pod względem rozmiarów i ciężaru? Gdzie można spotkać największego żółwia świata?


© medianauka.pl, 2013-04-21, GAT-455






Polecamy w naszym sklepie

Atlas płazów i gadów Polski status rozmieszczenie ochrona
Płazy i gady
Montessori - Zwierzęta
Mapa świata Puzzle
Ilustrowana encyklopedia płazów i gadów Polski - Atlas
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.