Żółw żółtogłowy

Żółw żółtogłowy (Indotestudo elongata) jest gadem zagrożonym wyginięciem ze względu na polowania w celach handlowych i konsumpcyjnych. Samice są nieco większe i mają bardziej wysklepiony pancerz.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Żółw żółtogłowy (Indotestudo elongata)

Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje południową Azję.

Tryb życia i zachowanie

Preferuje środowisko leśne, suche i wilgotne. Jest aktywny o zmierzchu i o świcie.

Pożywienie

Zjada drobne bezkręgowce, liście i owoce.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Mięso żółwia żółtogłowego jest jadalne.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów


Jaki jest największy żółw na świecie?
Który z żółwi jest rekordzistą pod względem rozmiarów i ciężaru? Gdzie można spotkać największego żółwia świata?

Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
16.82 / 70.08%
2024-01-21



© medianauka.pl, 2013-04-21, GAT-454




©® Media Nauka 2008-2023 r.