logo




Anser

Anser to rodzaj ptaka z rodziny kaczkowatych z podrodziny gęsi, do którego zaliczamy 10 gatunków ptaków, z czego w Polsce można spotkać 7 gatunków.

To duże gęsi. Samiec jest zwykle większy od samicy.

Gatunki

Wykaz gatunków.


GęgawaGęgawa PL Lęgowy Nieliczny

Anser anser

Gęgawa to przodek gęsi domowej. W Polsce nieliczna. Zasiedla Palearktykę. To najbardziej pospolita dzika gęś w Europie. Samiec jest większy od samicy. Upierzenie popielato-szare, z jasnymi poprzecznymi, falistymi kreskami.


Gęś białoczelnaGęś białoczelna PL Przelotny / przylatujący  ! 

Anser albifrons

Gęś białoczelna to ptak z grupy gęśców, dość liczna w Polsce podczas przelotów. Ma charakterystyczną białą plamę na czole. Białe czoło ani ciemne pasy na spodzie nie występują u młodych osobników.


Gęś domowaGęś domowa PL - hodowla

Anser anser f. domestica

Gęś domowa to pochodzący od gęgawy ptak hodowlany, występujący na całym świecie. Głównym celem hodowli jest mięso, tłuszcz i pierze. Występuje najczęściej białe upierzenie, pomarańczowy dziób i nogi.


Gęś garbonosaGęś garbonosa PL - hodowla

Anser cygnoides domesticus

Gęś garbonosa to ptak pochodzący ze wschodniej Azji. Gęś ta charakteryzuje się beżowo brązowym upierzeniem i ciemnym wyrostkiem nad dziobem. Gęś garbonosa jest ptakiem hodowlanym w Europie. Mięso tej gęsi jest chude, jaja są bardzo smaczne.


Gęś krótkodziobaGęś krótkodzioba PL Zalatujący

Anser brachyrhynchus

Gęś krótkodzioba (Anser brachyrhynchus) to ptak z rodziny kaczkowatych zaliczany do gęśców, przypominający gęś zbożową. W odróżnieniu jednak o niej ma bardzo krótki dziób, krótką szyję.


Gęś małaGęś mała PL Zalatujący  ! 

Anser erythropus

Gęś mała (Anser erythropus) to gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych. Ma okrągłą w zarysie głowę, mały dziób, grubą szyję. wokół oczu występują żółte obrączki. U dorosłych ptaków na czole znajduje się biała plama.


Gęś tybetańskaGęś tybetańska

Anser indicus

Gęś tybetańska, zwana też indyjską, to ptak z rodziny gęśców. Gęsi te potrafią przelecieć nad Himalajami. Ubarwienie białe z czarną szyją, charakterystycznymi dwoma czarnymi paskami na głowie, skrzydła z odcieniem brązowawym.


Gęś zbożowaGęś zbożowa PL Przelotny / przylatujący

Anser fabalis

Gęś zbożowa to ptak z grupy gęśców, liczna w Polsce podczas przelotów. Ma charakterystyczne pomarańczowe plamy po bokach dzioba. Samica i samiec oraz młode są ubarwieni tak samo. Upierzenie jest brązowo-szare z białymi prążkami na grzbiecie.


Śnieżyca cesarskaŚnieżyca cesarska

Anser canagicus

Śnieżyca cesarska (Anser canagicus) to gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych. Głowa i szyja z wierzchu białe. Spodnia część szyi czarna, brązowa, spód ciemnoszary, reszta szara z ciemnym prążkowaniem.


Śnieżyca dużaŚnieżyca duża

Anser caerulescens

Śnieżyca duża to gęś z Ameryki Północnej, której migracje zwiastują zmiany pór roku. To ptak z rodziny kaczkowatych, podobny do gęsi domowej, o białym upierzeniu z czarnym ogonem.


Śnieżyca małaŚnieżyca mała PL Zalatujący wyjątkowo

Anser rossii

Śnieżyca mała (Anser rossii) to gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych, podobny do śnieżycy dużej. Ma mniejsze rozmiary ciała i krótszą szyję. Upierzenie białe z wyjątkiem czarnych lotek.



  • Gęś łabędzionosa (Anser cygnoid)

Zdjęcia - galeria



Występowanie i środowisko

Gęsi z rodzaju Anser występują w Eurazji i Ameryce Północnej.

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Gęgawa: Przylatuje do nas gęgawa.
          Gęgawa: Gęgawy składają jaja.
         Gęgawa: Gęgawy odlatują z kraju.
    Gęś białoczelna: Przez terytorium naszego kraju przelatuje gęś białoczelna.
    Gęś krótkodzioba: Okres występowania w Polsce gęsi krótkodziobej.
    Gęś mała: Przeloty przez Polskę gęsi małej.
           Gęś zbożowa: Przez terytorium naszego kraju przelatuje gęś zbożowa w kierunku Skandynawii.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj
  • Michał Radziszewski, Mateusz Matysiak - Atlas Ptaków Polski - ilustrowana encyklopedia, ISBN 978-83-7705-659-2, Fenix

© medianauka.pl, , RODZAJ-206
Data aktualizacji artykułu: 2021-04-16







Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Miasto
Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki Kostka
Kubek sowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.