PL

Gęś mała

Gęś mała (Anser erythropus) to gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych, podobny do gęsi białoczelnej. Ma okrągłą w zarysie głowę, mały dziób, grubą szyję. wokół oczu występują żółte obrączki. U dorosłych ptaków na czole znajduje się biała plama. Dziób różowawy, nogi pomarańczowożółte. Kuper biały, reszta szaro-brązowo-czarna.


Gęś mała (Anser erythropus)
© tom - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gęś mała jest szeroko rozprzestrzeniona w Azji i we wschodniej i południowej części Europy. Gniazduje na północy areału występowania w tundrze i lasotundrze, w pobliżu wodnych zbiorników. W Polsce to ptak przelotny, skrajnie nieliczny. Najczęściej obserwowany w Dolinie Baryczy.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy grupy rodzinne i stada. Podczas wędrówek łączy się w stada innych gęsi.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 52-66 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 115-135 cm, a ciężar ciała 1,4-2,5 kg.

Pożywienie

Zjada pokarm pochodzenia roślinnego.

Rozmnażanie

Gniazduje samotnie w parach na ziemi. W złożeniu zwykle 4-6 jaj, które samica sama wysiaduje przez 25-28 dni.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-06, GAT-5917

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Gęś mała
    

Przeloty przez Polskę gęsi małej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.