Logo Media Nauka

PL

Gęś białoczelna

Gęś białoczelna (Anser albifrons) to ptak z grupy gęśców, mniejszy od gęgawy. Samiec i samica są ubarwieni tak samo, szaro-brązowo z poprzecznymi, jasnymi prążkami na stronie grzbietowej, na spodzie ciała pręgi są ciemne i grube. Pokrywy podogonowe i brzuch są białe. Dziób i nogi są pomarańczowe. Cechą charakterystyczną jest białe czoło. Białe czoło ani ciemne pasy na spodzie nie występują u młodych osobników.

Gęś białoczelna (Anser albifrons)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Eurazja, Ameryka Północna. Tundra. Zimuje w pobliżu wód, na polach i pastwiskach w Ameryce (aż do Meksyku), południowej Azji i na południu Europy. W Polsce na północy dość liczna w przelotach.

Tryb życia i zachowanie

Żeruje na lądzie. Nocuje w dużej odległości od żerowisk. Wymaga spokoju. Gdy jest niepokojona opuszcza żerowiska i noclegowiska. Jest ptakiem wędrownym. Przeloty w Polsce od lutego do maja. Odloty od września do grudnia. Poza okresem rozrodu gęsi te żyją w stadach.

Pożywienie

Zjada zielone części roślin.

Rozmnażanie

Do rozrodu gęsi te przystępują po raz pierwszy w wieku 3 lat. Gniazda zakłada niedaleko zbiorników wodnych, często w koloniach. Samica raz w roku składa 4-6 jaj i wysiaduje je. Samiec czuwa w pobliżu, a po wykluciu się piskląt bierze udział w ich wychowaniu.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gęś białoczelna jest ptakiem łownym.

Ciekawostki

Gęsi białoczelne łączą się ze sobą w pary na całe życie.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-05, GAT-501

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Gęś białoczelna
    

Przez terytorium naszego kraju przelatuje gęś białoczelna.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBernikla białolica
Branta leucopsis
ikonaBernikla kanadyjska
Branta canadensis
ikonaBernikla obrożna
Branta bernicla
ikonaBernikla rdzawoszyja
Branta ruficollis
ikonaBielaczek
Mergellus albellus
ikonaBirginiak
Polysticta stelleri
ikonaCyraneczka
Anas crecca
ikonaCyraneczka karolińska
Anas carolinensis
ikonaCyranka
Anas querquedula
ikonaCzernica
Aythya fuligula
ikonaCzerniczka
Aythya collaris
ikonaDrzewica dwubarwna
Dendrocygna bicolor
ikonaDziwonos
Sarkidiornis melanotos
ikonaEdredon
Somateria mollissima
ikonaEdredon okazały, turkan
Somateria spectabilis
ikonaGągoł
Bucephala clangula
ikonaGęgawa
Anser anser
ikonaGęsiówka egipska
Alopochen aegyptiacus
ikonaGęś domowa
Anser anser f. domestica
ikonaGęś garbonosa
Anser cygnoides domesticus
ikonaGęś hawajska
Branta sandvicensis
ikonaGęś krótkodzioba
Anser brachyrhynchus
ikonaGęś mała
Anser erythropus
ikonaGęś zbożowa
Anser fabalis
ikonaGłowienka
Aythya ferina
ikonaHełmiatka
Netta rufina
ikonaKaczka domowa
Anas platyrhynchos f. domestica
ikonaKamieniuszka
Histrionicus histrionicus
ikonaKapodziób
Cereopsis novaehollandiae
ikonaKarolinka
Aix sponsa
ikonaKazarka, kazarka rdzawa
Tadorna ferruginea
ikonaKrakwa
Anas strepera
ikonaKrzyżówka
Anas platyrhynchos
ikonaLodówka
Clangula hyemalis
ikonaŁabędź czarnodzioby
Cygnus columbianus
ikonaŁabędź czarnoszyi
Cygnus melanocoryphus
ikonaŁabędź czarny
Cygnus atratus
ikonaŁabędź krzykliwy
Cygnus cygnus
ikonaŁabędź niemy
Cygnus olor
ikonaŁabędź trąbiący
Cygnus buccinator
ikonaMandarynka
Aix galericulata
ikonaMarkaczka
Melanitta nigra
ikonaNurogęś
Mergus merganser
ikonaOgorzałka
Aythya marila
ikonaOgorzałka mała
Aythya affinis
ikonaOhar
Tadorna tadorna
ikonaPłaskonos
Anas clypeata
ikonaPodgorzałka
Aythya nyroca
ikonaRożeniec
Anas acuta
ikonaRóżanka
Rhodonessa caryophyllacea
ikonaSterniczka jamajska
Oxyura jamaicensis
ikonaSzlachar
Mergus serrator
ikonaŚnieżyca duża
Anser caerulescens
ikonaŚnieżyca mała
Anser rossii
ikonaŚwistun
Anas penelope
ikonaŚwistun chilijski
Mareca sibilatrix
ikonaUhla
Melanitta fusca




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.