Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Gęś białoczelna
(Anser albifrons)

Gęś białoczelna (Anser albifrons) to ptak z grupy gęśców, mniejszy od gęgawy. Samiec i samica są ubarwieni tak samo, szaro-brązowo z poprzecznymi, jasnymi prążkami na stronie grzbietowej, na spodzie ciała pręgi są ciemne i grube. Pokrywy podogonowe i brzuch są białe. Dziób i nogi są pomarańczowe. Cechą charakterystyczną jest białe czoło. Białe czoło ani ciemne pasy na spodzie nie występują u młodych osobników.

Gęś białoczelna (Anser albifrons)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Gęś białoczelna (Anser albifrons)
Nazwy obce
angielska: Greater White-fronted Goose, White-fronted Goose
niemiecka: Blässgans
czeska: Husa běločelá
francuska: Oie rieuse
hiszpańska: ánsar careto
Pierwsze opisanie gatunku
(Scopoli, 1769)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Gęś białoczelna - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 66 cm do 86 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 130 cm do 160 cm.
Ciężar: od 1.4 kg do 3.3 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)
Głos
Na ogół jest to głos 2-sylabowy "a-jak" albo "kli-ji".

Występowanie i środowisko

Eurazja, Ameryka Północna. Tundra. Zimuje w pobliżu wód, na polach i pastwiskach w Ameryce (aż do Meksyku), południowej Azji i na południu Europy. W Polsce na północy dość liczna w przelotach.

Tryb życia i zachowanie

Żeruje na lądzie. Nocuje w dużej odległości od żerowisk. Wymaga spokoju. Gdy jest niepokojona opuszcza żerowiska i noclegowiska. Jest ptakiem wędrownym. Przeloty w Polsce od lutego do maja. Odloty od września do grudnia.

Pożywienie

Zjada zielone części roślin.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada niedaleko zbiorników wodnych, często w koloniach. Samica raz w roku składa 4-6 jaj i wysiaduje je. Samiec czuwa w pobliżu, a po wykluciu się piskląt bierze udział w ich wychowaniu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-05, GAT-501


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
gęś białoczelna
 tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Przez terytorium naszego kraju przelatuje gęś białoczelna.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.