Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Gęś zbożowa
(Anser fabalis)

Gęś zbożowa (Anser fabalis) to ptak z grupy gęśców. Samica i samiec oraz młode są ubarwieni tak samo. Upierzenie jest brązowo-szare z białymi poprzecznymi prążkami na grzbietowej części ciała. Pokrywy podogonowe i brzuch są białe. Nogi są pomarańczowe. Dziób czarny z plamą pomarańczową po bokach.

Gęś zbożowa (Anser fabalis)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Gęś zbożowa (Anser fabalis)
Nazwy obce
angielska: Bean Goose
niemiecka: Saatgans
czeska: Husa polní
francuska: Oie des moissons
hiszpańska: ánsar campestre
Pierwsze opisanie gatunku
(Latham, 1787)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Gęś zbożowa - mapa występowania na świecieGęś zbożowa - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 69 cm do 88 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 140 cm do 174 cm.
Ciężar: od 1.7 kg do 3.6 kg
Podgatunki
A. f. rossicus
A. f. fabalis
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)
Głos
Odzywa się nosowym "ang-ang".

Występowanie i środowisko

Grenlandia, Islandia, Spitsbergen, północna Eurazja. Tundra i tajga. zimuje u wybrzeży zachodniej części Europy, nad Morzem Śródziemnym i Kaspijskim oraz w południowej Azji. W Polsce jest licznym ptakiem przelotnym. Na zachodzie kraju zimuje w nielicznych grupach. Podgatunek A. f. rossicus gnieździ się w tundrze, podgatunek A. f. fabalis w tajdze.

Tryb życia i zachowanie

Gęś zbożowa jest ptakiem wędrownym. Przylatuje od lutego do maja, odlatuje między wrześniem a listopadem.

Pożywienie

Pokarm roślinny zbierany na lądzie.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada na ziemi w pobliżu zbiorników z wodą. Samica składa jeden raz w roku 4-6 jaj, które wysiaduje. Samiec w tym czasie czuwa, a po wykluciu piskląt bierze udział w ich wychowaniu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-05, GAT-502


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
gęś zbożowa
 tlo-ikona          

Przez terytorium naszego kraju przelatuje gęś zbożowa w kierunku Skandynawii.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.