Gęś zbożowa

Gęś zbożowa (Anser fabalis) to ptak z grupy gęśców. Samica i samiec oraz młode są ubarwieni tak samo. Upierzenie jest brązowo-szare z białymi poprzecznymi prążkami na grzbietowej części ciała. Pokrywy podogonowe i brzuch są białe. Nogi są pomarańczowe. Dziób czarny z plamą pomarańczową po bokach.

Gęś zbożowa i gęgawa to dzikie gęsi nieco do siebie podobne. Gatunek tu opisywany jest mniejszy od gęgawy. Ma też ciemniejsze upierzenie.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Grenlandia, Islandia, Spitsbergen, północna Eurazja. Tundra i tajga. zimuje u wybrzeży zachodniej części Europy, nad Morzem Śródziemnym i Kaspijskim oraz w południowej Azji. W Polsce jest licznym ptakiem przelotnym. Na zachodzie kraju zimuje w nielicznych grupach. Podgatunek A. f. rossicus gnieździ się w tundrze, podgatunek A. f. fabalis w tajdze.

Tryb życia i zachowanie

Gęś zbożowa jest ptakiem wędrownym. Przylatuje od lutego do maja, odlatuje między wrześniem a listopadem. Głos jaki wydaje ta gęś to klangor, "ung-ung", "jak-ak-ak".

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 66-88 cm, w tym długość ogona do 14 cm. Rozpiętość skrzydeł wynosi 145-175 cm, a ciężar ciała 2-4 kg.

Pożywienie

Pokarm roślinny zbierany na lądzie.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada na ziemi w pobliżu zbiorników z wodą. Samica składa jeden raz w roku (3)4-6(8) jaj, które wysiaduje. Samiec w tym czasie czuwa, a po wykluciu piskląt bierze udział w ich wychowaniu.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gęś zbożowa to w Polsce gatunek łowny.

Ciekawostki

Jeżeli widzimy duże klucze na początku jesieni na naszym niebie, to najprawdopodobniej są to klucze gęsi zbożowej.

Gęś tundrowa, tu wykazana jako podgatunek gęsi zbożowej, czasem jest określana jako odrębny gatunek gęsi.

Gęś tundrowa, przed 2020 rokiem gęś zbożowa, jest symbolem Parku Narodowego "Ujście Warty". Konieczna była zmiana nazwy ptaka znajdującego się w logo Parku. W wielotysięcznych stadach. które pojawiają się w Parku, wśród gęgaw, gęsi białoczelnych i innych, rzadszych gatunków, dominuje gęś tundrowa.

Pojawienie się kluczy dzikich gęsi na niebie zwiastuje jesień.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Anser f. fabalis - gęś tajgowa, Severtsov, 1873
  • Anser f. middendorffii - gęś tajgowa, Severtsov, 1873
  • Anser f. serrirostris - gęś tundrowa, Gould, 1852


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

           Przez terytorium naszego kraju przelatuje gęś zbożowa w kierunku Skandynawii.
     Przeloty stad dzikich gęsi nad Polską.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaGęgawa
Anser anser
ikonaGęś białoczelna
Anser albifrons
ikonaGęś mała
Anser erythropus
ikonaŚnieżyca cesarska
Anser canagicus
ikonaGęś domowa
Anser anser f. domestica
ikonaGęś garbonosa
Anser cygnoides domesticus
ikonaGęś krótkodzioba
Anser brachyrhynchus
ikonaGęś tybetańska
Anser indicus
ikonaŚnieżyca duża
Anser caerulescens
ikonaŚnieżyca mała
Anser rossii
Kaczkowate
Kaczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jaki ptak najgłębiej nurkuje?

Jaki ptak najgłębiej nurkuje?

Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najgłębiej nurkuje?

Jaki ptak najszybciej pływa?

Jaki ptak najszybciej pływa?

Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najszybciej pływa?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

W stadach duże ptaki na długich dystansach tworzą w locie szyk klucza w kształcie litery V. Dlaczego tak się dzieje?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • Michał Radziszewski, Mateusz Matysiak - Atlas Ptaków Polski - ilustrowana encyklopedia, ISBN 978-83-7705-659-2, Fenix
  • pod red. Przemysława Busse - Mały Słownik Zoologiczny - PTAKI t.I i II, ISBN 83-214-0043-4, Wiedza Powszechna 1990
  • Lars Svensson - Przewodnik Collinsa - Ptaki, ISBN 978-83-7763-261-1, Multico 2012

© medianauka.pl, 2013-05-05, GAT-502
Data aktualizacji artykułu: 2021-12-03






Polecamy w naszym sklepie

Montessori - Zwierzęta
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.