Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Gęgawa (Anser anser)

Gęgawa (Anser anser) to ptak z rodziny kaczkowatych z grupy gęśców. Samiec jest większy od samicy, ale oboje są ubarwione jednakowo. Upierzenie popielato-szare, z jasnymi poprzecznymi, falistymi kreskami. Spód kupra - biały. Dziób jest pomarańczowy a nogi różowe. W locie widać wyraźnie jasne pokrywy skrzydłowe.

Gęgawa (Anser anser)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Gęgawa (Anser anser)
Nazwy obce
angielska: Greylag Goose
niemiecka: Graugans
czeska: Husa velká, husa divoká
francuska: Oie cendrée
hiszpańska: Oca común, ánsar común, ganso común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Gęgawa - mapa występowania na świecieGęgawa - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 83 cm do 98 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 149 cm do 168 cm.
Ciężar: od 2.5 kg do 6.5 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)
Głos
Głos gęgania "ang-ang", podobny do odgłosów gęsi domowej.
Jaja
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Palearktyka. Zasiedla trudno dostępne moczary, stawy, jeziora porośnięte trzciną. W Polsce gnieździ się nielicznie.

Tryb życia i zachowanie

Palearktyka. Zasiedla trudno dostępne moczary, stawy, jeziora porośnięte trzciną. W Polsce gnieździ się nielicznie. Lata stadnie w charakterystycznej formacji zwanej kluczem.

Pożywienie

Gęgawa jest roślinożerna. Zjada rośliny wodne i lądowe.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada na wodzie lub na lądzie w gęstwinie lub wierzbach. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gody z początkiem marca. Samica znosi od początku kwietnia do początku maja w lęgu 2-20 jaj, które wysiaduje przez 27-29 dni. Samiec pilnuje samicy podczas wysiadywania. Pisklętami, które opuszczają gniazdo po dwóch dniach opiekują się oboje rodzice. Młode potrafią latać po 8 tygodniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Gęgawa została udomowiona i dała początek gęsi domowej.

To najbardziej pospolity gatunek gęsi w Europie.

Gęgawa jest bardzo towarzyska. Czasem tworzy stada z innymi gatunkami.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-04-30, ART-GAT488


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
gęgawa
 tlo-ikonatlo-ikona         Przylatuje do nas gęgawa.
   tlo-ikonatlo-ikona       Gęgawy składają jaja.
        tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona Gęgawy odlatują z kraju.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy