Logo Media Nauka

Batara (Batara cinerea)
© Erni - stock.adobe.com

Batara

Batara (Batara cinerea) to ptak z rodziny chronkowatych. Upierzenie szarobrązowe. Skrzydła i ogon czarne w żółtobrązowe prążki. Na głowie brązowa czupryna. Dziób i nogi stalowoczarne. Dziób haczykowato zagięty na końcu. Oczy czarne.

Występowanie i środowisko

Występuje w Ameryce Południowej w trzech izolowanych obszarach: u podnóży Andów od Boliwii po północną Argentynę, w Paragwaju i w południowo-wschodniej części Brazylii.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2020-01-12, GAT-3617


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaChronka pręgowana
Thamnophilus doliatus
ikonaMlesniczka czarnogłowa
Hylophylax naevioides
Chronkowate
Chronkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2020 r.