Logo Media Nauka
PL

Czarnogłówka

Czarnogłówka (Parus montanus) to mniejszy od wróbla ptak, zaliczany do rodziny sikor, podobny do sikory ubogiej. Na głowie występuje czarna czapeczka bez połysku oraz czarna plama na podbródku. Od sikory ubogiej różni się wielkością tej plamy, która u czarnogłówki jest większa. Zewnętrzne krawędzie lotek ramieniowych są białawe. Ciało po bokach szarawe lub kremowe, od spodu białawe.

Czarnogłówka (Parus montanus)
© mite - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Czarnogłówka
Nazwa łacińska
Parus montanus
Nazwy obce
angielska: Willow Tit
niemiecka: Weidenmeise
czeska: Sýkora lužní
francuska: Mésange boréale
hiszpańska: Carbonero montano, carbonero sibilino
Pierwsze opisanie gatunku
Conrad von Baldenstein, 1827
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Czarnogłówka - mapa występowania na świecieCzarnogłówka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 11 cm do 13 cm
Długość ogona: 6 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 17 cm do 20.5 cm.
Ciężar: od 8 g do 14 g
Podgatunki
P.m. salicarius
P.m. rhenanus
P.m. montanus
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Sikorowate, sikory (Paridae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Azji. W Polsce jest nielicznym ptakiem gniazdującym. Preferuje liściaste lasy, najlepiej w pobliżu wody, także w lasy mieszane i iglaste (w zależności od podgatunku). W ogrodach pojawia się rzadko.

Tryb życia i zachowanie

sikorka czarnogłówka śpiewa często. To ptak osiadły. Czasem koczuje.

Morfologia i anatomia

Dorasta do 13 cm długości ciała. Skrzydło o długości do 6,5 cm. Osiąga ciężar 11 g.

Pożywienie

Czarnogłówka poluje na owady i inne bezkręgowce. Zjada też drobne nasiona.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziuplach, które sama sobie wykuwa w spróchniałym drewnie, lub zajmuje stare. Korzysta też z budek lęgowych. Od kwietnia do maja samica składa 6-9 jaj i sama wysiaduje je przez 13-15 dni. Karmi ją samiec. Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Pisklęta są zdolne do opuszczenia gniazda po 17-19 dniach.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To ptak chroniony w Polsce.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-15, GAT-3124

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
czarnogłówka
          

Okres lęgowy czarnogłówki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.