Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Derkacz
(Crex crex)

Derkacz (Crex crex) to przedstawiciel rodziny chruścieli, o lekko butelkowatym kształcie. Samce mają głowę z boku, szyję z przodu oraz pierś niebieskawe. Samice bardziej płowe. Z wierzchu pióra mają czarny kolor, ale obrzeża są brązowe i szerokie. Boki są rude z jasnymi prążkami. Skrzydła są zaokrąglone, dziób dość krótki.

Derkacz (Crex crex)
© Mariusz Strusiewicz - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Derkacz (Crex crex)
Nazwy obce
angielska: Corncrake, Corn Crake
niemiecka: Wachtelkönig
czeska: Chřástal polní
francuska: Râle des genêts
hiszpańska: Guion de codornices, rey de codornices
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Derkacz - mapa występowania na świecieDerkacz - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 24 cm do 28 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 40 cm do 49 cm.
Ciężar: od 120 g do 210 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Żurawiowe (Gruiformes)
Rodzina: Chruściele (Rallidae)
Głos
Głos derkacza podobny jest do jego łacińskiej nazwy Crex crex, przypomina też odgłos grzebienia, po którym przesuwa się twardy przedmiot.

Występowanie i środowisko

Ptak ten gniazduje w Europie i Azji. Na zimowiska udaje się do Afryki. W Polsce można go spotkać na terenie całego kraju, ale nie jest liczny. Częściej występuje na wschodzie kraju. Preferuje podmokłe łąki, torfowiska.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten prowadzi wyjątkowo skryty tryb życia, pośród gęstej roślinności i tylko czasami i na chwilę wychodzi na otwarte tereny. Trudno go zaobserwować, choć dość łatwo można go usłyszeć, szczególnie samce o zmroku i w nocy. To ptak wędrowny. Migracje odbywają się tylko nocą. Porusza się głównie piechotą, nawet przestraszony ucieka pieszo w gęstwinę.

Podczas lotu nogi zwisają w dół. Lata rzadko, przede wszystkim podczas migracji na zimowiska.

Pożywienie

Zjada owady, pająki, ślimaki, dżdżownice. Białkową dietę uzupełnia liśćmi roślin oraz nasionami.

Rozmnażanie

Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Gniazdo, które jest zagłębieniem w ziemi, wyścielonym roślinami, buduje prawdopodobnie tylko samica. Samica składa 6-12 (14) jaj i prawdopodobnie sama je wysiaduje przez 16-19 dni od chwili pełnego zniesienia. Zdolność lotu i samodzielność uzyskują po 5 tygodniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-23, GAT-816


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
derkacz
    tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   

Okres występowania w Polsce derkacza.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.