Logo Serwisu Media Nauka


Garncarz rdzawy (Furnarius rufus)

Garncarz rdzawy (Furnarius rufus) to najlepiej poznany przedstawiciel rodziny garncarzowatych. Ma brązowe, dość jednolite upierzenie, nieco jaśniejsze od spodu.

Garncarz rdzawy (Furnarius rufus)
© Michael Fritzen - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Garncarz rdzawy (Furnarius rufus)
Nazwy obce
angielska: Rufous Hornero
niemiecka: Rosttöpfer
francuska: Fournier roux
hiszpańska: Hornero común
Pierwsze opisanie gatunku
(Gmelin, 1788)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Garncarz rdzawy - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Garncarzowate, garncarze (Furnariidae)

Występowanie i środowisko

Jest to pospolity ptak w Ameryce Południowej, żyjący nierzadko na obszarach wiejskich oraz miejskich.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Ptak ten żywi się owadami i innymi bezkręgowcami.

Rozmnażanie

Gniazdo garncarza rdzawego zbudowane jest z trzciny i mułu, przypomina bardzo zamknięty garnek gliniany lub chlebowy piec. Wysiadywaniem jaj i opieką piskląt zajmuje się samiec i samica.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-03-28, ART-GAT741




Polecamy