Logo Media Nauka
PL

Kląskawka

Kląskawka (Saxicola torquata) to rzadki w Polsce ptak śpiewający, mniejszy od wróbla. Samiec ma czarną głowę i wierzch ciała, czerwoną pierś i białe plamy na spodzie ciała, po bokach i na szyi. Samica jest brązowa z ciemniejszą głową. Obie płcie mają białą kreskę na skrzydle.

Kląskawka (Saxicola torquata)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Kląskawka
Nazwa łacińska
Saxicola torquata
Synonimy
Saxicola torquatus
Nazwy obce
angielska: Common Stonechat, Stonechat, Eurasian Stonechat
niemiecka: Europäische Schwarzkehlchen
czeska: Bramborníček černohlavý
francuska: Traquet pâtre
hiszpańska: Tarabilla común europea
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kląskawka - mapa występowania na świecieKląskawka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 12 cm do 13 cm
Długość ogona: 5 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 18 cm do 23 cm.
Ciężar: od 15 g do 20 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Drozdowate (Turdidae)
Głos
Odzywa się krótko "trt" cienkim głosem. Śpiewa krótko, jest to ciąg gwizdów i ćwierkań.
Jaja
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Europa. W Polsce nieliczna. Suche i otwarte tereny, łąki, pastwiska, pobocza dróg. Lubi okolice suche i ciepłe.

Tryb życia i zachowanie

Ptak wędrowny. Zimuje w Afryce i na Półwyspie Arabskim. Poza okresem rozrodczym kląskawki żyją samotnie lub w parach. Młode osobniki łączą się w małe grupy.

Pożywienie

Kląskawki polują na owady, inne bezkręgowce, a także nasiona i owoce roślin.

Rozmnażanie

Kląskawka wije gniazda na ziemi. Gniazdo zrobione z suchych traw jest dobrze ukryte, często w nasłonecznionym miejscu. Kląskawka ma dwa lęgi w roku. W każdym z nich składa od 5 do 6 jaj. Pierwszy raz składa jaj od końca kwietnia do maja.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce kląskawka podlega ochronie ścisłej. Jej liczebność stale wzrasta.

Ciekawostki

Zaledwie czterokrotnie w naszym kraju zaobserwowano podobny gatunek o nazwie kląskawka syberyjska (Saxicola maurus).

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2009-06-12, GAT-14

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
kląskawka
          

Z zimowisk w Afryce powraca do kraju na lęgi kląskawka.

          

Trwa pierwszy okres lęgowy u kląskawki.

          

Kląskawka odlatuje na południe.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.