Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Pokląskwa
(Saxicola rubetra)

Pokląskwa (Saxicola rubetra) to gatunek małego ptaka z rodziny drozdowatych. Upierzenie samca wiosną jest brunatne z wierzchu z rysunkiem w kolorze żółtawym. Charakterystyczna jest gruba, biała brew nad okiem. Na skrzydle występuje białe lusterko. Policzki brunatne. Spód biały. Na kremowej piersi widać rdzawy nalot. Poza tym okresem ubarwienie samca jest bardziej jednolite. Samica również ma jednolicie brunatny wierzch i kremowy spód.

Pokląskwa (Saxicola rubetra)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pokląskwa (Saxicola rubetra)
Nazwy obce
angielska: Whinchat
niemiecka: Braunkehlchen
czeska: Bramborníček hnědý
francuska: Traquet tarier
hiszpańska: Tarabilla norteña
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pokląskwa - mapa występowania na świeciePokląskwa - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 12.5 cm
Ciężar: do 15 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Drozdowate (Turdidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten jest mieszkańcem wilgotnych łąk Europy oraz Azji. Zimuje w Afryce. U nas jest nielicznym ptakiem lęgowym. Od wielu lat obserwowany jest sukcesywny spadek liczebności tego gatunku.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przylot ma miejsce od końca kwietnia do początku maja, odlot jest we wrześniu.

Morfologia i anatomia

Osiąga rozmiary 12,5 cm długości ciała. Skrzydło ma długość do 8 cm. Ciężar wynosi 15 g.

Pożywienie

Poluje na owady i pająki oraz dżdżownice.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi w dołku. Gniazdo jest dobrze ukryte pod zwykle kępą traw. Budulcem są liście traw i łodygi roślin, budulcem wyściółki są delikatne trawy oraz włosie. Samica raz w roku składa w drugiej połowie maja 5-6 jaj i sama je wysiaduje przez 12-14 dni. Młode są gotowe opuścić gniazdo po 13 dniach. Rodzice jednak nadal przez 2-3 tygodnie opiekują się potomstwem.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega ochronie gatunkowej w naszym kraju.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-16, GAT-3157


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
pokląskwa
   tlo-ikonatlo-ikona       

Do kraju przylatuje pokląskwa.

    tlo-ikonatlo-ikona      

Okres składania jaj przez pokląskwę.

        tlo-ikona   

Pokląskwa odlatuje do Afryki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.