
Koźlarz czerwony, kozak czerwony
Koźlarz czerwony, kozak czerwony (Leccinum aurantiacum) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. To grzyb o łagodnym, wyśmienitym smaku. To najbardziej znany ze wszystkich koźlarzy.
Występowanie i środowisko PL
Występuje w lasach liściastych pod osikami, topolami i brzozami.
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 6-20 cm średnicy.
Kapelusz ma pomarańczowoczerwoną barwę. Kapelusz najpierw jest kulisty, następnie półkulisty, wypukły i rozpostarty. Jest mięsisty, ma ostre brzegi. Wierzch gładki, zamszowaty.
Pory białe, starsze osobniki mają pory szare z oliwkowym odcieniem lub żółtawe. Rurki białawe, dość długie.
Miąższ jest białawy.
Trzon długi, z brązowymi kosmkami, białawy. Podstawa zdrewniała, ciemny po przekrojeniu i zieleniejący u podstawy.
Podobne gatunki
Przypomina koźlarza sosnowego i dębowego. Wszystkie są jadalne.
Rozmnażanie
Zarodniki brązowe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-02-07, GAT-638987 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● Okres zbioru koźlarza czerwonego.
Cechy
lasy liściaste

gatunek jadalny

Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015