Krętogłów (zwyczajny)

Krętogłów zwyczajny, krętogłów (Jynx torquilla) to ptak z rodziny dzięciołowatych, podrodziny krętogłowów, choć bardzo przypomina ptaki śpiewające. Jest trochę większy od wróbla domowego. Samica i samiec są tak samo ubarwione. Ubarwienie przypomina upierzenie sów lub ciem. Sterówki są zaokrąglone, inaczej niż u innych krętogłowów. Samiec i samica są tej samej wielkości. Z powodu maskującej barwy piór bardzo trudno go dostrzec.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Europa, północna Afryka, centralna Azja. W Polsce miejscami średnio liczny lub nieliczny. Zimuje w Afryce Zasiedla lasy liściaste i mieszane, niezbyt gęste, brzegi lasów, także w parkach, alejach, ogrodach, na cmentarzach. Pionowy zasięg występowania - 1000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Nie kuje dziupli. Jest ptakiem wędrownym. Przylatuje w kwietniu i maju, odlot w sierpniu i wrześniu do Afryki. W Polsce jest ptakiem dość pospolitym. Aby przestraszyć napastnika, broni się okrężnymi ruchami szyi. Większość czasu przebywa na drzewach, na ziemi porusza się podskakując. Gatunek ten nie wyróżnia się specyficznym lotem.

Podczas tokowania wydają odgłos "didididi", wystraszony "czek-czek", a pisklęta syczą. W ogóle rzadko się odzywa.

Morfologia i anatomia

Jajo krętogłowa ilustruje poniższy rysunek.

jajo krętogłowa

Pożywienie

Zjada owady, głównie mrówki. Rozgrzebuje mrowiska i wyjada owady miękkim językiem. Ponadto zjada motyle, gąsienice, pajęczaki.

Rozmnażanie

Jest to gatunek monogamiczny. Gnieździ się w dziuplach po innych ptakach lub budkach lęgowych. Tutaj też najłatwiej go obserwować. Okres gniazdowania to maj-czerwiec. Tokuje, charakterystycznie ruszając przy tym głową, strosząc pióra, rozkładając w wachlarz swój ogon. Samica raz w roku składa 7-12 jaj, które wysiadują oboje rodzice przez 13-14 dni. Pisklęta są gniazdownikami. Po 19-24 pisklęta opuszczają gniazdo.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest objęty ochroną gatunkową.

Ciekawostki

Krętogłowy często wykorzystują do lęgów budki lęgowe i to już zajęte przez inne ptaki. Potrafią "posprzątać" kilka budek, by potem wybrać tę najlepszą.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Krętogłowy przylatują z zimowisk do Polski.
          Krętogłowy tokują i odbywają lęgi.
          Krętogłowy zwyczajne odlatują do Afryki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKubańczyk
Xiphidiopicus percussus
ikonaDzięcioł czerwonoczuby
Dryocopus lineatus
ikonaDzięciolnik zebrowany
Picumnus cirratus
ikonaDzięcioł czarnoczelny
Colaptes melanochloros
ikonaDzięcioł czarnoplamy
Colaptes punctigula
ikonaDzięcioł łąkowy
Colaptes campestris
ikonaDzięcioł maskowy
Picus erythropygius
ikonaDzięcioł pasiasty
Dryobates scalaris
ikonaDzięcioł północny
Picoides arcticus
Dzięciołowate
Dzięciołowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jak dzięcioły wytrzymują uderzenia dziobem w drzewo?

Jak dzięcioły wytrzymują uderzenia dziobem w drzewo?

Dlaczego dzięcioł nie dostaje wstrząsu mózgu podczas uderzeń w konar drzewa? Jak to się dzieje?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2013-06-20, GAT-613




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.