Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Krętogłów, krętogłów zwyczajny
(Jynx torquilla)

Krętogłów zwyczajny, krętogłów (Jynx torquilla) to ptak z rodziny dzięciołowatych, podrodziny krętogłowów, choć bardzo przypomina ptaki śpiewające. Jest trochę większy od wróbla domowego. Samica i samiec są tak samo ubarwione. Ubarwienie przypomina upierzenie sów lub ciem. Sterówki są zaokrąglone, inaczej niż u innych krętogłowów. Samiec i samica są tej samej wielkości. Z powodu maskującej barwy piór bardzo trudno go dostrzec.

Krętogłów, krętogłów zwyczajny (Jynx torquilla)
© Lars Lachmann - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Krętogłów, krętogłów zwyczajny (Jynx torquilla)
Nazwy obce
angielska: Eurasian Wryneck, Wryneck, European Wryneck
niemiecka: Wendehals
czeska: Krutihlav obecný
francuska: Torcol
hiszpańska: Torcecuello
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Krętogłów, krętogłów zwyczajny - mapa występowania na świecieKrętogłów, krętogłów zwyczajny - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 17 cm do 19 cm
Rozpiętość skrzydeł: 30 cm.
Ciężar: od 30 g do 45 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Łaźce (Piciformes)
Rodzina: Dzięciołowate (Picidae)
Głos
Podczas tokowania wydają odgłos "didididi", wystraszony "czek-czek", a pisklęta syczą. W ogóle rzadko się odzywa.
Jaja
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Europa, północna Afryka, centralna Azja. W Polsce miejscami średnio liczny lub nieliczny. Zimuje w Afryce Zasiedla lasy liściaste i mieszane, niezbyt gęste, brzegi lasów, także w parkach, alejach, ogrodach, na cmentarzach. Pionowy zasięg występowania - 1000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Nie kuje dziupli. Jest ptakiem wędrownym. Przylatuje w kwietniu i maju, odlot w sierpniu i wrześniu do Afryki. W Polsce jest ptakiem dość pospolitym. Aby przestraszyć napastnika, broni się okrężnymi ruchami szyi. Większość czasu przebywa na drzewach, na ziemi porusza się podskakując. Gatunek ten nie wyróżnia się specyficznym lotem.

Pożywienie

Zjada owady, głównie mrówki. Rozgrzebuje mrowiska i wyjada owady miękkim językiem. Ponadto zjada motyle, gąsienice, pajęczaki.

Rozmnażanie

Jest to gatunek monogamiczny. Gnieździ się w dziuplach po innych ptakach lub budkach lęgowych. Tutaj też najłatwiej go obserwować. Okres gniazdowania to maj-czerwiec. Tokuje, charakterystycznie ruszając przy tym głową, strosząc pióra, rozkładając w wachlarz swój ogon. Samica raz w roku składa 7-12 jaj, które wysiadują oboje rodzice przez 13-14 dni. Pisklęta są gniazdownikami. Po 19-24 pisklęta opuszczają gniazdo.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest objęty ochroną gatunkową.

Ciekawostki

Krętogłowy często wykorzystują do lęgów budki lęgowe i to już zajęte przez inne ptaki. Potrafią "posprzątać" kilka budek, by potem wybrać tę najlepszą.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-20, GAT-613


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
krętogłów zwyczajny
   tlo-ikonatlo-ikona       

Krętogłowy przylatują z zimowisk do Polski.

    tlo-ikonatlo-ikona      

Krętogłowy tokują i odbywają lęgi.

       tlo-ikonatlo-ikona   

Krętogłowy zwyczajne odlatują do Afryki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.