Logo Media Nauka
PL

Kulik mniejszy

Kulik mniejszy (Numenius phaeopus) to gatunek ptaka z rodziny bekasowatych. Brak dymorfizmu płciowego. Kolor upierzenia szarobrązowy z ciemniejszymi plamami. Głowa z wierzchu jest ciemnobrązowa z jasną pręgą. Spód jest białawy. Na ogonie widoczne poprzeczne pręgi. Dziób jest długi i zagięty w dół. Nogi i dziób mają ciemny kolor. Brew jest jasna. To ptak podobny do kulika wielkiego, choć znacznie od niego mniejszy i mający bardziej krępą budowę ciała.

Kulik mniejszy (Numenius phaeopus)
© paolofusacchia - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kulik mniejszy
Nazwa łacińska
Numenius phaeopus
Nazwy obce
angielska: Whimbrel
niemiecka: Regenbrachvogel
czeska: Koliha malá
francuska: Courlis corlieu
hiszpańska: Zarapito trinador
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 43 cm do 48 cm
Ciężar: do 470 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Bekasowate (Scolopacidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje tereny podmokłe oraz stepy Europy, Azji, Ameryki Północnej. Zimuje w Afryce, Azji, Australii i Ameryce Północnej. U nas spotykany podczas przelotów, rzadziej w głębi kraju, częściej na wybrzeżu.

Tryb życia i zachowanie

Przelatuje przez kraj od marca do maja oraz od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Osiąga 43-48 cm długości ciała, do 27 cm długości skrzydła i 470 g wagi ciała.

Pożywienie

Kulik mniejszy poluje na bezkręgowce, głownie owady. Zjada też jagody.

Rozmnażanie

Gnieździ się na ziemi. Raz w roku samica składa 4 jaja.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest objęty ochroną ścisłą gatunkową.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-01-02, GAT-4303

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
kulik mniejszy
     

Przeloty przez Polskę kulika mniejszego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.