Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Kuropatwa
(Perdix perdix)

Kuropatwa (Perdix perdix) to ptak wielkości gołębia o krępej budowie ciała, średnio liczny w naszym kraju. W upierzeniu dominują brązy i odcienie szarości. Głowa na policzkach i gardle ma rudy odcień. Po bokach ciała występują ciemnobrązowe pręgi, w podobnym kolorze jest plama w okolicy piersi lub brzucha, która u samic czasem nie występuje. Skrzydła są dość krótkie i zaokrąglone. Kogut od kury różni się ubarwieniem piór barkowych i na pokrywach skrzydłowych.

Kuropatwa (Perdix perdix)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kuropatwa (Perdix perdix)
Nazwy obce
angielska: Grey Partridge, Gray Partridge, Partridge
niemiecka: Rebhuhn
czeska: Koroptev polní
francuska: Perdrix grise
hiszpańska: Perdiz pardilla
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kuropatwa - mapa występowania na świecieKuropatwa - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 28 cm do 32 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 45 cm do 52 cm.
Ciężar: od 320 g do 450 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kuraki (Galliformes)
Rodzina: Bażantowate (Phasianidae)
Głos
W sezonie lęgowym odzywa się głosem skrzypiącym "czir-rek".

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie oraz Azji. W Ameryce Północnej gatunek ten został introdukowany. W Polsce to średnio liczny gatunek. Jest rozpowszechniony na terenie całego kraju poza rejonami wysokogórskimi. Preferuje tereny rolnicze, ale nie monokulturowe. Ptak ten potrzebuje urozmaiconego terenu, pól i łąk poprzecinanych miedzami.

Tryb życia i zachowanie

To gatunek osiadły. Kuropatwa jest aktywna za dnia. Poza okresem rozrodu skupia się w niewielkie stada. Ptaki te nocują między bruzdami ziemi pod osłoną traw, zawsze w innym miejscu. Kuropatwy żerują najbardziej intensywnie o zmroku i o świcie.

Pożywienie

Zjada liście traw, koniczynę, zboża, nasiona chwastów. Dietę roślinną uzupełnia czasami owadami, głównie w okresie rozrodu. Pisklęta jedzą owady.

Rozmnażanie

Jest monogamiczna nawet przez kilka sezonów lęgowych. Gniazduje na ziemi w zbożu, wysokiej trawie, pod krzewami. Samica składa 8-20 (29) jaj w okresie od maja do czerwca co 1-2 dni. Wysiaduje wyłącznie samica. Okres inkubacji wynosi 23-25 dni, począwszy od zniesienia ostatniego jaja. Pisklęta znajdują się pod opieką samca i samicy. Rodzina razem zimuje. Zdolność do lotu młode uzyskują po 4 tygodniach od wyklucia. Dojrzałość płciową uzyskują już na drugi rok.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To gatunek łowny w okresie od 11 września do 21 października.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-18, GAT-811


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
kuropatwa
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Okres występowania w Polsce kuropatwy.

    tlo-ikonatlo-ikona      

Samica kuropatwy znosi jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.