Kuropatwa (zwyczajna)

Kuropatwa (Perdix perdix) to ptak wielkości gołębia o krępej budowie ciała, średnio liczny w naszym kraju. W upierzeniu dominują brązy i odcienie szarości. Głowa na policzkach i gardle ma rudy odcień. Po bokach ciała występują ciemnobrązowe pręgi, w podobnym kolorze jest plama w okolicy piersi lub brzucha, która u samic czasem nie występuje. Skrzydła są dość krótkie i zaokrąglone. Kogut od kury różni się ubarwieniem piór barkowych i na pokrywach skrzydłowych.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje w Europie oraz Azji. W Ameryce Północnej gatunek ten został introdukowany. W Polsce to średnio liczny gatunek. Jest rozpowszechniony na terenie całego kraju poza rejonami wysokogórskimi. Preferuje tereny rolnicze, ale nie monokulturowe. Ptak ten potrzebuje urozmaiconego terenu, pól i łąk poprzecinanych miedzami.

Tryb życia i zachowanie

To gatunek osiadły. Kuropatwa jest aktywna za dnia. Poza okresem rozrodu skupia się w niewielkie stada. Ptaki te nocują między bruzdami ziemi pod osłoną traw, zawsze w innym miejscu. Kuropatwy żerują najbardziej intensywnie o zmroku i o świcie. W sezonie lęgowym odzywa się głosem skrzypiącym "czir-rek".

Pożywienie

Kuropatwa zjada liście traw, koniczynę, zboża, nasiona chwastów. Dietę roślinną uzupełnia czasami owadami, głównie w okresie rozrodu. Pisklęta jedzą owady. W zimie kuropatwy z wielkim trudem zdobywają pokarm. Ziarna, kiełki zbóż i inny pokarm pochodzenia roślinnego wykopują spod śniegu.

Rozmnażanie

Jest monogamiczna nawet przez kilka sezonów lęgowych. Gniazduje na ziemi w zbożu, wysokiej trawie, pod krzewami. Samica składa 8-20 (29) jaj w okresie od maja do czerwca co 1-2 dni. Wysiaduje wyłącznie samica. Okres inkubacji wynosi 23-25 dni, począwszy od zniesienia ostatniego jaja. Pisklęta znajdują się pod opieką samca i samicy. Rodzina razem zimuje. Zdolność do lotu młode uzyskują po 4 tygodniach od wyklucia. Dojrzałość płciową uzyskują już na drugi rok.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To gatunek łowny w okresie od 11 września do 21 października.

Pytania

Pytania

Czy kuropatwa to samica bażanta?

Nie. Kuropatwa to odrębny gatunek.




Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

Okres występowania w Polsce kuropatwy.
          Samica kuropatwy znosi jaja.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBażant diamentowy
Chrysolophus amherstiae
ikonaPrzepiórka chińska
Excalfactoria chinensis
ikonaPaw indyjski
Pavo cristatus
ikonaKiściec srebrzysty
Lophura nycthemera
ikonaUszak siwy
Crossoptilon auritum
ikonaArgus malajski
Argusianus argus
ikonaKiściec tajwański
Lophura swinhoii
ikonaKur cejloński
Gallus lafayettii
ikonaBorowiak kanadyjski
Canachites canadensis
ikonaFrankolin obrożny
Francolinus francolinus
ikonaPrzepiórka pstra
Coturnix delegorguei
Kurowate
Kurowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe jaja na świecie

Największe jaja na świecie

Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2015-05-18, GAT-811




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.