Logo Media Nauka

Facebook

Głuszec (Tetrao urogallus)
© Tomo Jesenicnik - stock.adobe.com

Głuszec

Głuszec (Tetrao urogallus) to duży ptak z rodziny kurowatych, niegdyś zaliczany do głuszcowatych. Samiec (kogut) jest większy od samicy (kury), ma czarne ubarwienie z szarobrązowymi pręgami, grzbiet ciemnobrunatny, ogon czarny z białymi plamami, pierś z metalicznym połyskiem, czerwone obrzeże oczu. Ubarwienie samicy (głuszy, głuszycy) jest ochronne, z wierzchu brunatne z rdzawymi i białymi prążkami, spód z ciemniejszymi pręgami. Gardło i wole jednolicie brązowe. Dziób jest rogowy, latem zewnętrzna warstwa ulega zrzuceniu.

Występowanie i środowisko PL

Eurazja. W Polsce nieliczny, obecny na pięciu izolowanych obszarach. Zamieszkuje rozległe, gęste bory z gęstym poszyciem, w pobliżu torfowisk z wełnianką.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia. Zażywa kąpieli piaskowych na leśnych wydmach.

Głuszec potrafi z głośnym trzepotem skrzydeł szybko wznieść się w powietrze. W regularnym locie jest obecna faza ślizgu.

Pożywienie

Zjada rośliny - jagody, pąki drzew, trawy, a latem także bezkręgowce. Zimą zjada igły drzew iglastych, pąki i pędy. Połyka też drobne kamyki, które ułatwiają trawienie pokarmu w żołądku (gastrolity).

Rozmnażanie

Jest poligamiczny. Znany z toków. Samiec zapada wieczorem na drzewo. Rano na nim zaczyna tokowanie, rozkładając wachlarzowaty ogon. Wyciąga głowę do góry i wydaje różne odgłosy zwane kłapaniem, trelowaniem, korkowaniem lub odbojem i szlifowaniem. Pod koniec ostatniej części nagle głuchnie. Końcowa część toków i kopulacja odbywa się na ziemi. Gniazdo buduje na ziemi, jest nieosłonięte. Samica raz w roku od połowy kwietnia do połowy maja składa 6-11 jaj, które sama wysiaduje przez 26-28 dni. Kura sama wodzi pisklęta.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jeszcze do niedawna w Polsce to był ptak łowny. Liczebność tego gatunku w Polsce jest dramatycznie niska. Jedną z przyczyn jest osuszanie podmokłych terenów leśnych i w ogóle starodrzewów. W Polsce dziś głuszec znajduje się pod ścisłą ochroną i wymaga ochrony czynnej. Od 1 lutego do 31 maja chroniona jest w promieniu 500 m od tokowisk strefa, zwana ochronną. Przez resztę roku strefa ochronna wynosi 200 m.

Ciekawostki

Dawniej w Polsce głuszec był licznym gatunkiem w całym kraju.

W żołądku głuszca można znaleźć do 2800 drobnych kamyków (gastrolitów).

Krzyżówka głuszca i cietrzewia nazywa się skrzekotem. Ptaki te jednak są bezpłodne.

Pytania

Pytania

Jak nazywają się zaloty głuszca?

Zaloty głuszców to toki. Toki głuszca odbywają się na przełomie kwietnia i maja. Gody głuszców są bardzo widowiskowe.

Jak się nazywa samica głuszca?

Samica głuszca to kura. Samiec nazywany jest zwyczajnie kogutem.

Ile jest głuszców w Polsce?

Szacuje się, że populacja głuszca w Polsce wynosi około 500 osobników.

Gdzie jest hodowla głuszców w Polsce?

W Polsce w miejscowości Jaworzynka (nadleśnictwo Wisła) znajduje się wolierowa hodowla głuszca. Po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym można zwiedzać tę hodowlę.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-23, GAT-625


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Trwa okres lęgowy głuszca.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBorowiak kanadyjski
Falcipennis canadensis
ikonaBankiwa
Gallus gallus
ikonaBażant
Phasianus colchicus
ikonaBażant diamentowy
Chrysolophus amherstiae
ikonaBażant królewski
Syrmaticus reevesii
ikonaBażant złocisty
Chrysolophus pictus
ikonaCieciornik
Bonasa umbellus
ikonaCietrzew
Lyrurus tetrix
ikonaFrankolin żółtogardły
Francolinus leucoscepus
ikonaJarząbek
Bonasa bonasia
ikonaKura domowa
Gallus gallus domesticus
ikonaKuropatwa
Perdix perdix
ikonaKuropatwa skalna
Alectoris graeca
ikonaOlśniak himalajski
Lophophorus impejanus
ikonaPardwa górska
Lagopus muta
Bażantowate
Bażantowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Największe jaja na świecie

Największe jaja na świecie

Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.