Logo Serwisu Media Nauka

Paw indyjski
(Pavo cristatus)

Paw indyjski (Pavo cristatus) to przepiękny, duży, niezwykle kolorowy ptak z rodziny bażantowatych. Występuje tu wyraźny dymorfizm płciowy. Połowa długości samca przypada na ogon (tren), który tworzą bardzo silnie wydłużone pokrywy nadogonowe, krótsze sterówki są widoczne u tokującego pawia z tyłu. Pióra trenu są brązowozielone z metalicznym połyskiem, na końcu z wielkimi pawimi okami, ubarwionymi na czarno, niebiesko, płowo i żółto. Tren rośnie do 3-6 roku życia samca. Głowa, szyja i pierś jest jaskrawoniebieska z metalicznym połyskiem. Na głowie znajduje się charakterystyczny czubek. Samica nie jest tak bogato ubarwiona. Wierzch jest brązowy, spód - biały.

Paw indyjski (Pavo cristatus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Paw indyjski (Pavo cristatus)
Nazwy obce
angielska: Indian Peafowl, Common Peafowl, Peafowl
niemiecka: Blaue Pfau
czeska: Páv korunkatý
francuska: Paon bleu
hiszpańska: Pavo real común
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Paw indyjski - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 86 cm do 225 cm
Ciężar: od 2.7 kg do 6 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kuraki (Galliformes)
Rodzina: Bażantowate (Phasianidae)

Występowanie i środowisko

Pierwotnie gęste dżungle w pobliżu wody. W Indiach żeruje na polach uprawnych. W stanie naturalnym występuje w Indiach i na Cejlonie.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi naziemny tryb życia.

Pożywienie

Wszystkożerny. W skład diety wchodzą nasiona, ziarno, orzeszki ziemne, świeże pędy, jagody, owoce, stonogi, skorpiony, jaszczurki, owady i inne drobne zwierzęta.

Rozmnażanie

Na jednego samca przypada 2-5 samic. Samica buduje gniazdo w gęstych zaroślach, w którym składa 3-5 jaj, które wysiaduje przez 28 dni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Paw w Indiach cieszy się ze strony lokalnej ludności sympatią i ochroną. Pojawia się często w pobliżu skupisk ludności. Jest wykorzystywany jako tępiciel węży.

Paw indyjski to najprawdopodobniej najwcześniej oswojony ptak ozdobny.

W Europie hodowane są trzy odmiany: biała, czarnoskrzydła i plamkowana.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-03-06, GAT-114








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.