Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Bażant
(Phasianus colchicus)

Bażant (Phasianus colchicus) to piękny ptak z rodziny bażantowatych, występujący w Polsce, o dużej zmienności podgatunkowej. Głowa u samców jest najczęściej zielona z metalicznym połyskiem, dwoma niewielkimi czubkami, a wokół oczu występuje duża czerwona, naga plama, biała obroża na szyi, plecy rdzawe, złotawe z fioletowym połyskiem, pióra są rdzawe z jasnym brzegiem, pstre barki. Pióra wyglądają jak łuski, przód ciała ciemny, metalizujący, ogon długi, żółtobrunatny z prążkami. Nogi są zaopatrzone w ostrogi. Samica jest mniejsza i niewidoczna w zlewającym się z otoczeniem, szarorudym kolorze z ciemnymi prążkami na grzbiecie. Ogon krótki. To cenny gatunek łowny.

Bażant (Phasianus colchicus)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Bażant (Phasianus colchicus)
Nazwy obce
angielska: Common Pheasant
niemiecka: Fasan
czeska: Bažant obecný
francuska: Faisan de Colchide, faisan à collier, faisan de chasse
hiszpańska: Faisán común, faisán vulgar
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Bażant - mapa występowania na świecieBażant - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 68 cm do 80 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 68 cm do 85 cm.
Ciężar: do 1.5 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kuraki (Galliformes)
Rodzina: Bażantowate (Phasianidae)
Głos
Głos donośny, skrzeczący, połączony z trzepotem skrzydeł.
Jaja
Średnie wymiary: 45,1 mm × 35,6 mm. Jaja są błyszczące, mogą mieć kolor oliwkowobrunatny, szarozielony lub szaroniebieski.
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Tereny obfite w krzewy, na skraju pól i łąk, w trzcinach i wiklinie. Preferuje tereny nizinne. Europa i Azja, Ameryka Północna, Japonia, Hawaje, Nowa Zelandia. Naturalny obszar występowania to Azja.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia. Zdarza się jednak, że samce koczują na odległość kilkudziesięciu kilometrów. Nocuje na drzewach. Lata słabo, a do lotu zrywa się z głośnym łopotem skrzydeł.

Pożywienie

Pokarm roślinny, owady.

Rozmnażanie

Bażant jest poligamiczny. Gniazdo buduje na ziemi w otoczeniu gęstych traw i gałęzi. Wyprowadza 1 lęg w roku - w Polsce w maju i czerwcu. Jaja samica składa w maju w liczbie 10-12, czasem nawet 18. Jaja wysiaduje tylko samica przez 24 dni od chwili złożenia ostatniego jaja. Młode zaraz po wykluciu szukają pokarmu samodzielnie.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Bażanty zjadają stonkę ziemniaczaną.

Bażanty zostały sprowadzone do Europy jeszcze w średniowieczu.

Zdjęcia i grafiki - galeria

Filmy


© medianauka.pl, 2011-12-01, GAT-103


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
bażant
    tlo-ikonatlo-ikona      

Trwa okres lęgowy bażanta.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.