logo

Przepiórka

Przepiórka (Coturnix coturnix) to najmniejszy rodzimy ptak z rzędu kuraków. Ma krępą sylwetkę ciała. W upierzeniu dominują brązy o różnych odcieniach. Na prawie całym ciele występuje ciemne kreskowanie. Samiec ma ciemną plamę na gardle. Na jego głowie znajduje się czarno-biały rysunek. Samica ma jasne gardło. Krótki ogon jest zaokrąglony. Przepiórkę można pomylić z młodymi bażantami lub kuropatwami.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje prawie w całej Europie i w dużej części Azji. Zimuje w Afryce i Indiach. Liczebność tych ptaków w Polsce może ulegać dużym wahaniom. Przepiórka preferuje pola uprawne, łąki, szczególnie mozaikowe uprawy z miedzami.

Tryb życia i zachowanie

Przepiórka jest ptakiem wędrownym, co stanowi nie lada wyjątek w rodzinie kurowatych w naszym kraju. Zimę spędza w okolicy Morza Śródziemnego i w środkowej części Afryki. Ptak ten jest aktywny nocą i za dnia. Wędrówki odbywają się w nocy. Wędrówki mogą się odbywać samotnie lub w stadzie i mogą przebiegać różnymi trasami. Jednorazowo ptaki mogą pokonać nawet 850 km.

Przepiórka ma zwyczaj przegrzebywania nogami ziemi w poszukiwaniu pokarmu.

Ptak ten prowadzi skryty tryb życia pośród wysokich traw. Jest trudna w obserwacji.

Pożywienie

Zjada nasiona chwastów i innych roślin, które rosną na polach. Dietę roślinną uzupełnia owadami i pająkami oraz mięczakami.

Rozmnażanie

W naszym kraju przepiórki przystępują do rozrodu od maja do końca lipca. Zwykle wyprowadza jeden lęg w roku, czasem zdarzają się dwa. Zarówno samiec jak i samica może łączyć się z wieloma osobnikami przeciwnej płci. Samiec składa w podarunku samicom pokarm i wyszukuje miejsca do gniazdowania. Samica składa od 7 do 13 (18) jaj do skąpo wysłanego zagłębienia w ziemi pośród zbóż lub wysokich traw. Para rozpada się zwykle w połowie okresu wysiadywania, który trwa 16-21 dni. Młode już po 6-7 tygodniach życia mogą przystępować do lęgów. Po 3 tygodniach mają pełne upierzenie i są już lotne. Usamodzielniają się przez miesiąc.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

To najmniejszy przedstawiciel rzędu grzebiących, żyjący w Polsce.

Jest to jedyny wędrowny kurak, żyjący w naszym kraju.

Już po 6-7 tygodniach życia ptaki te mogą przystępować do rozrodu.

Jaja z jednego zniesienia mogą ważyć tyle ile waży samica.



© medianauka.pl, 2015-05-19, GAT-812


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Okres występowania w Polsce przepiórki zwyczajnej.
         Okres rozrodu przepiórki zwyczajnej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPrzepiórka chińska
Coturnix chinensis
ikonaPrzepiórka japońska
Coturnix japonica
Bażantowate
Bażantowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Największe jaja na świecie

Największe jaja na świecie

Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.