Przepiórka (zwyczajna)

Przepiórka (Coturnix coturnix) to najmniejszy rodzimy ptak z rzędu kuraków. Ma krępą sylwetkę ciała. W upierzeniu dominują brązy o różnych odcieniach. Na prawie całym ciele występuje ciemne kreskowanie. Samiec ma ciemną plamę na gardle. Na jego głowie znajduje się czarno-biały rysunek. Samica ma jasne gardło. Krótki ogon jest zaokrąglony. Przepiórkę można pomylić z młodymi bażantami lub kuropatwami.

Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje prawie w całej Europie i w dużej części Azji. Zimuje w Afryce i Indiach. Liczebność tych ptaków w Polsce może ulegać dużym wahaniom. Przepiórka preferuje pola uprawne, łąki, szczególnie mozaikowe uprawy z miedzami.

Tryb życia i zachowanie

Przepiórka jest ptakiem wędrownym, co stanowi nie lada wyjątek w rodzinie kurowatych w naszym kraju. Zimę spędza w okolicy Morza Śródziemnego i w środkowej części Afryki. Ptak ten jest aktywny nocą i za dnia. Wędrówki odbywają się w nocy. Wędrówki mogą się odbywać samotnie lub w stadzie i mogą przebiegać różnymi trasami. Jednorazowo ptaki mogą pokonać nawet 850 km.

Przepiórka ma zwyczaj przegrzebywania nogami ziemi w poszukiwaniu pokarmu.

Ptak ten prowadzi skryty tryb życia pośród wysokich traw. Jest trudna w obserwacji.

Na wiosnę samce wydają odgłos "pit-pi-lit". To głównie głos zdradza obecność ptaka na danym terenie.

Morfologia i anatomia

Jajo przepiórki ilustruje poniższy rysunek.

jajo przepiórki

Pożywienie

Zjada nasiona chwastów i innych roślin, które rosną na polach. Dietę roślinną uzupełnia owadami i pająkami oraz mięczakami.

Rozmnażanie

W naszym kraju przepiórki przystępują do rozrodu od maja do końca lipca. Zwykle wyprowadza jeden lęg w roku, czasem zdarzają się dwa. Zarówno samiec jak i samica może łączyć się z wieloma osobnikami przeciwnej płci. Samiec składa w podarunku samicom pokarm i wyszukuje miejsca do gniazdowania. Samica składa od 7 do 13 (18) jaj do skąpo wysłanego zagłębienia w ziemi pośród zbóż lub wysokich traw. Para rozpada się zwykle w połowie okresu wysiadywania, który trwa 16-21 dni. Młode już po 6-7 tygodniach życia mogą przystępować do lęgów. Po 3 tygodniach mają pełne upierzenie i są już lotne. Usamodzielniają się przez miesiąc.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

To najmniejszy przedstawiciel rzędu grzebiących, żyjący w Polsce.

Jest to jedyny wędrowny kurak, żyjący w naszym kraju.

Już po 6-7 tygodniach życia ptaki te mogą przystępować do rozrodu.

Jaja z jednego zniesienia mogą ważyć tyle ile waży samica.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Okres występowania w Polsce przepiórki zwyczajnej.
         Okres rozrodu przepiórki zwyczajnej.

Pokrewne gatunki ptaków


Największe jaja na świecie
Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?
Jaki ptak znosi najwięcej jaj?
Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?
Czy ptaki się kąpią?
Zimą często dokarmiamy nasze ptaki. Czy jednak równie dobrze pamiętamy o nich latem? Wówczas również można im pomóc przetrwać trudne okresy suszy i wysokich temperatur.
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

Powiązane quizy

Ptaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
20.77 / 69.23%
2024-01-18



© medianauka.pl, 2015-05-19, GAT-812




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.