Logo Serwisu Media Nauka

Indyk zwyczajny, indyk dziki
(Meleagris gallopavo)

Indyk zwyczajny, indyk dziki (Meleagris gallopavo) to duży ptak z rodziny indyków. Jest przodkiem indyka domowego. Głowa i część szyi nie jest opierzona. Skóra w kolorze niebieskim i czerwonym jest pokryta brodawkami i koralami. Z wierzchu ciało jest żółtobrązowe, z ciemnym zakończeniem piór. Ponadto grzbiet jest ciemnobrunatny z zielonym połyskiem. Spód ciała pręgowany. Samiec jest większy i barwniejszy od samicy. Na piersi samca występuje pędzel, pióra mają bardziej metaliczny połysk, korale i brodawki bardziej nabrzmiałe. Na nogach występują ostrogi. Ogon wachlarzowaty.

Indyk zwyczajny, indyk dziki (Meleagris gallopavo)
© Steve Byland - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Indyk zwyczajny, indyk dziki (Meleagris gallopavo)
Nazwy obce
angielska: Wild Turkey, Turkey
niemiecka: Truthuhn
czeska: Krocan divoký
francuska: Dindon sauvage
hiszpańska: Pavo salvaje
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Indyk zwyczajny, indyk dziki - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 85 cm do 130 cm
Rozpiętość skrzydeł: 150 cm.
Ciężar: od 4 kg do 10 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kuraki (Galliformes)
Rodzina: Indyki (Meleagrididae)
Głos
Indyk wydaje gulgoczące odgłosy. Czasem też gdacze.

Występowanie i środowisko

Indyka zwyczajnego można spotkać w lasach Ameryki Północnej.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi koczowniczy tryb życia. Za dnia żeruje na ziemi. Nocą chroni się na drzewach. Duże odległości pokonuje pieszo. Samce, szczególnie stare, tworzą grupy płciowe. Samice wraz z potomstwem również łączą się w grupy, liczące nawet 100 osobników.

Lata dość dobrze, ale na małe odległości i nie jest wytrwały w locie. Lata w celu pokonywania przeszkód i wspinania się na drzewa, na których spędza noce.

Pożywienie

Zjada pokarm mieszany, głównie nasiona, orzechy, jagody, żołędzie, ponadto drobne organizmy zwierzęce, w tym owady, choć indyk nie pogardzi też pająkami, ślimakami, jaszczurkami i wężami.

Rozmnażanie

To ptak poligamiczny. Gniazdo ma formę zagłębienia w ziemi. Pisklęta zaraz po wykluciu opuszczają gniazdo. Opiekuje się nimi samica przez dwa tygodnie na ziemi. Potem młode chronią się na drzewach. Pozostają pod opieką matki przez pół roku.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Po przybyciu Europejczyków do Ameryki, został niemalże doszczętnie wytrzebiony ze względu na smaczne mięso. Programy ochrony tego gatunku doprowadziły do odtworzenia populacji.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-05, GAT-715







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.