Logo Serwisu Media Nauka

Kuropatwa skalna
(Alectoris graeca)

Kuropatwa skalna (Alectoris graeca) to gatunek rzadkiego ptaka górskiego z rodziny bażantowatych. Samica jest nieco mniejsza od samca. Samiec posiada ostrogę. Poza tym samiec i samica maja podobne upierzenie. Jest ono z wierzchu szaroniebieskie, gardło białe z czarną, wąską otoczką. Pasek ten zaczyna się na czole, biegnie przez oko, dalej do wola. Spód jest nieco jaśniejszy, płowy. Boki prążkowane. Nogi oraz dziób mają czerwony kolor. Jest bardzo podobna do kuropatwy górskiej. W terenie obu tych gatunków nie da się odróżnić. Kuropatwa górska ma bardziej żółty śliniak, a jego obwódka w okolicach usznych jest rdzawa. Innym bardzo podobnym gatunkiem jest kuropatwa czerwona. Jej śliniak ma z kolei szeroki pasek, który czasem przechodzi w kreskowanie poniżej.

Kuropatwa skalna (Alectoris graeca)
© hakoar - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kuropatwa skalna (Alectoris graeca)
Nazwy obce
angielska: Rock Partridge
niemiecka: Steinhuhn
francuska: Perdrix bartavelle
hiszpańska: Perdiz griega
Pierwsze opisanie gatunku
(Meisner, 1804)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 35 cm
Ciężar: do 420 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kuraki (Galliformes)
Rodzina: Bażantowate (Phasianidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje tereny górskie porośnięte niewielką ilością roślinności. Występuje w Alpach, Apeninach, Górach Dynarskich, na Sycylii. To rzadki ptak.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia.

Morfologia i anatomia

Osiąga rozmiary ciała 35 cm. Skrzydło ma długość do 57 cm. Ciężar ciała wynosi do 420 g.

Pożywienie

Zjada pokarm roślinny, w tym nasiona, liście, pędy. Podczas okresu lęgowego poluje też na owady.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi. Samica składa w okresie maj-czerwiec 9-15 jaj, które wraz z samcem wysiaduje przez 25 dni. Młode zaraz po wykluciu opuszczają gniazdo.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2017-01-02, GAT-4346








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.