logo

Lorysa karmazynowa

Lorysa karmazynowa, dawniej: lora karmazynowa (Eos bornea), czasem zwana karmazynką, to papuga z podrodziny lor, o jaskrawo czerwonym upierzeniu z białą plamą na piersi i niebieskimi plamami w okolicy skrzydeł i szyi. Dziób pomarańczowy, mocno zakrzywiony. Na końcu języka znajdują się szczoteczki, które umożliwiają zbieranie pyłku z kielichów kwiatów. Samiec i samica są ubarwione tak samo i są podobnej wielkości. Samiec ma bardziej wydatną sylwetkę.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Indonezja. Zamieszkuje wyspy Ambon, Satura, Moluki i inne. Zamieszkuje lasy tropikalne, mangrowe, plantacje kokosowe, zwykle tereny przybrzeżne. Pionowy zasięg występowania to 1250 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Poza lęgiem gromadzi się w ogromne stada. Chętnie kiwa się i zwisa głową w dół. W okresie godów ma zachowania terytorialne.

Pożywienie

Spija nektar z kwiatów, zjada pyłek, owoce, czasem owady.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada w dziupli. Samica składa 4-6 jaj, które wysiaduje 24-26 dni. Pisklęta pokryte są białym puchem. Pozostają pod opieką rodziców przez 60 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



Hodowla - informacje dla hodowców

Parametry i informacjeOpis
Informacje ogólne o gatunku Pary lor trzyma się osobno ze względu na dość agresywne zachowania wobec innych ptaków.
Rodzaj klatki i wyposażenieLora karmazynowa potrzebuje woliery o długość minimum 4 m. Do lęgów i do odpoczynku nocnego konieczne są budki lęgowe o wymiarach 30 × 30 × 40 cm i średnicy otworu wejściowego 9 cm. Dno budki wykładamy materiałem absorpcyjnym.
PokarmPodajemy do jedzenia gotowe pokarmy dla lor, soczyste owoce (słodkie jabłka, banany, winogrona, jagody, namoczone rodzynki), larwy owadów (mączniak, czerwie), także słonecznik niełuskany, nasiona traw.
RozmnażaniePisklęta po uzyskaniu samodzielności odseparowujemy od rodziców, którzy stają się agresywni wobec potomstwa.
Ograniczenia prawne
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)

© medianauka.pl, 2013-05-20, GAT-531




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaModrolotka czerwonoczelna
Cyanoramphus novaezelandiae
ikonaKrasnopiórka czerwonoskrzydła
Aprosmictus erythropterus
ikonaLora czarna
Chalcopsitta atra
ikonaModrolotka żółtoczapkowa
Cyanoramphus auriceps
ikonaFigówka zmienna
Cyclopsitta diophthalma
ikonaLora oliwkowa
Chalcopsitta duivenbodei
ikonaModrolotka zielona
Cyanoramphus unicolor
ikonaNierozłączka krasnogłowa
Agapornis lilianae
ikonaAleksandretta chińska
Psittacula derbiana
ikonaAleksandretta obrożna
Psittacula krameri
Papugi wschodnie
Papugi wschodnie

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.