Logo Media Nauka

Lora karmazynowa

Lora karmazynowa (Eos bornea), czasem zwana karmazynką, to papuga z podrodziny lor, o jaskrawo czerwonym upierzeniu z białą plamą na piersi i niebieskimi plamami w okolicy skrzydeł i szyi. Dziób pomarańczowy, mocno zakrzywiony. Na końcu języka znajdują się szczoteczki, które umożliwiają zbieranie pyłku z kielichów kwiatów. Samiec i samica są ubarwione tak samo i są podobnej wielkości. Samiec ma bardziej wydatną sylwetkę.

Lora karmazynowa (Eos bornea)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Indonezja. Zamieszkuje wyspy Ambon, Satura, Moluki i inne. Zamieszkuje lasy tropikalne, mangrowe, plantacje kokosowe, zwykle tereny przybrzeżne. Pionowy zasięg występowania to 1250 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Poza lęgiem gromadzi się w ogromne stada. Chętnie kiwa się i zwisa głową w dół. W okresie godów ma zachowania terytorialne.

Pożywienie

Spija nektar z kwiatów, zjada pyłek, owoce, czasem owady.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada w dziupli. Samica składa 4-6 jaj, które wysiaduje 24-26 dni. Pisklęta pokryte są białym puchem. Pozostają pod opieką rodziców przez 60 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: Pary lor trzyma się osobno ze względu na dość agresywne zachowania wobec innych ptaków.

Rodzaj klatki i wyposażenie: Lora karmazynowa potrzebuje woliery o długość minimum 4 m. Do lęgów i do odpoczynku nocnego konieczne są budki lęgowe o wymiarach 30 × 30 × 40 cm i średnicy otworu wejściowego 9 cm. Dno budki wykładamy materiałem absorpcyjnym.

Pokarm: Podajemy do jedzenia gotowe pokarmy dla lor, soczyste owoce (słodkie jabłka, banany, winogrona, jagody, namoczone rodzynki), larwy owadów (mączniak, czerwie), także słonecznik niełuskany, nasiona traw.

Rozmnażanie: Pisklęta po uzyskaniu samodzielności odseparowujemy od rodziców, którzy stają się agresywni wobec potomstwa.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-05-20, GAT-531


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAleksandretta chińska
Psittacula derbiana
ikonaAleksandretta obrożna
Psittacula krameri
ikonaAleksandretta śliwogłowa
Psittacula cyanocephala
ikonaAleksandretta większa
Psittacula eupatria
ikonaAmazonka pąsowa
Amazona vinacea
ikonaAra hiacyntowa
Anodorhynchus hyacinthinus
ikonaAra zielona
Ara militaris
ikonaKonura czarnogłowa
Aratinga (Nandayus) nenday
ikonaKonura jendaj
Aratinga jandaya
ikonaKonura słoneczna
Aratinga solstitialis
ikonaLorysa górska
Trichoglossus haematodus
ikonaLorysa tęczowa
Trichoglossus moluccanus
ikonaŁąkówka turkusowa
Neophema pulchella
ikonaMnicha nizinna
Myiopsitta monachus
ikonaNierozłączka czarnogłowa
Agapornis personatus
ikonaNierozłączka czerwonoczelna
Agapornis roseicollis
ikonaNierozłączka Fischera
Agapornis fischeri
ikonaPapużka falista
Melopsittacus undulatus
ikonaRozella białolica
Platycercus eximius
ikonaRozella czarnogłowa
Barnardius zonarius
ikonaRozella królewska
Platycercus elegans
ikonaRudosterka zielonolica
Pyrrhura molinae
ikonaSzkarłatka królewska
Alisterus scapularis
ikonaŚwiergotka seledynowa
Psephotus haematonotus
ikonaŻako
Psittacus erithacus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.