Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Myszołów, myszołów zwyczajny
(Buteo buteo)

Myszołów, myszołów zwyczajny (Buteo buteo) to najbardziej pospolity ptak szponiasty w Polsce. Myszołów ma szerokie skrzydła, zaokrąglone na końcu. Ogon jest krótki i bardzo szeroki. Ubarwienie bardzo różnorodne., najczęściej brązowe z jasną plamą na piersi. Są też osobniki czarne i białe. Podczas lotu skrzydła tworzą literę V.

Myszołów, myszołów zwyczajny (Buteo buteo)
© DirkR - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Myszołów, myszołów zwyczajny (Buteo buteo)
Nazwy obce
angielska: Eurasian Buzzard, Common Buzzard
niemiecka: Mäusebussard
czeska: Káně lesní
francuska: Buse variable
hiszpańska: Ratonero común, busardo ratonero, busardo euroasiático, águila ratonera
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Myszołów, myszołów zwyczajny - mapa występowania na świecieMyszołów, myszołów zwyczajny - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 50 cm do 57 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 110 cm do 135 cm.
Ciężar: od 600 g do 1.2 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Jastrzębiowate (Accipitridae)
Głos
Wydaje wysokie, miauczące odgłosy.

Występowanie i środowisko

Ptak ten zamieszkuje prawie całą Europę, dużą część Azji i Afryki. W Polsce jest to średnio liczny ptak lęgowy na terenie całego kraju. Ptaki te są obecne na polach i łąkach, czasem polują w lasach.

Tryb życia i zachowanie

To częściowo wędrowny ptak. W Polsce wiele osobników pozostaje na zimę. Zdobyczy wypatruje z punktu obserwacyjnego, z ziemi lub w locie. Potrafi zawisnąć w miejscu. Lubi przesiadywać na stogach, słupach, przydrożnych drzewach.

Pożywienie

Poluje na gryzonie, krety, gady, ptaki, płazy, dżdżownice oraz owady. Nie gardzi padliną.

Rozmnażanie

Gniazduje wysoko na drzewie. Składanie jaj przypada na kwiecień. W lęgu jest ich od 2 do trzech, wyjątkowo 4-5. Wysiaduje je samiec i samica przez 33-35 dni. Po 7-8 tygodniach młode potrafią już latać. Całkowitą samodzielność uzyskują po kolejnych 7-8 tygodniach. Dojrzałość płciową uzyskują w 2-3 roku życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce znajduje się pod ścisłą ochroną.

Ciekawostki

To najliczniej występujący ptak drapieżny w Polsce.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-21, GAT-762


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
myszołów
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Okres występowania myszołowa w Polsce.

  tlo-ikonatlo-ikona        

Okres składania jaj przez myszołowa w Polsce.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.