PL

Oblaczek granatek

Oblaczek granatek (Amata phegea) to gatunek motyla z rodziny niedźwiedziówkowatych. Ma granatowo-czarne ciało i tło skrzydeł. Na skrzydłach pierwszej pary znajduje się po sześć białych plam, na skrzydłach drugiej pary po dwie lub trzy plamy. U dorosłych osobników na odwłoku znajduje się żółta przepaska oraz żółta plamka. Czułki na szczycie są jasne. Gąsienica jest czarna z brunatną głową.


Oblaczek granatek (Amata phegea)
© luciap - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

U nas występuje lokalnie na rozproszonych stanowiskach, głównie na zachodzie kraju. Liczny w Europie Południowej i innych rejonach umiarkowanej strefy. Lubi tereny suche i nasłonecznione. Zasiedla skraje lasów, polany, tereny rzadko porośnięte drzewami i krzewami.

Tryb życia i zachowanie

Osobniki dorosłe latają za dnia o okresie od czerwca do lipca.

Morfologia i anatomia

Rozpiętość skrzydeł wynosi do 4 cm.

Pożywienie

Gąsienica żeruje na babce, szczawiu, mniszce, jasnocie, i innych roślinach zielnych. Motyle siadają na kwiatach jeżyn oraz ostu.

Rozmnażanie

Jajo jest żółtawe i ma kulisty kształt. W ciągu roku występuje tylko jedno pokolenie.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Motyl ten jest unikany przez ptaki z uwagi na niedobry smak.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-03-08, GAT-1252

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
oblaczek granatek
          

Okres lotu oblaczka granatka

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.