Pietruszka zwyczajna
Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) to dwuletnia roślina z rodziny baldaszkowatych, wydzielająca charakterystyczny zapach, uprawiana jako warzywo. Ma również lecznicze właściwości. Znane są odmiany korzeniowe i naciowe.
Wybrane odmiany:
- 'Lenka', 'Vistula', 'Eagle', 'Omega', 'Konga'- odmiany korzeniowe.
- 'Karnaval', 'Paramount TOR', 'Petra', 'Titan', 'Vita'- odmiany naciowe.
Zdjęcia – galeria
W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

© Leonid Nyshko – stock.adobe.com
Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
Występowanie i środowisko PL - obcy
Warzywo to jest uprawiane na całym świecie. W Polsce pietruszka jest rośliną obcego pochodzenia, rzadko dziczejącą. Preferuje miejsca dobrze nasłonecznione. Preferuje próchniczą glebę o odczynie obojętnym.
W pierwszym roku rośnie korzeń i liście. W drugim roku rośnie łodyga.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 50-90(130). cm.
Łodyga jest naga, wyprostowana.
Liście są złożone, podwójnie lub potrójnie pierzaste.
Kwiaty są zielonożółte, drobne..
Korzeń palowy, o kremowym kolorze, jadalny.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Pietruszka (natka) ma największą zawartość witaminy C ze wszystkich warzyw uprawianych na świecie!
Przepisy kucharskie
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | Kwitnie pietruszka. | |||||||||
◂ | ● | ● | ● | ● | ● | Możliwy wysiew nasion pietruszki do gruntu. | ||||||
● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | Termin zbioru liści pietruszki. | ||||
● | ● | Termin zbioru korzenia pietruszki. |
Parametry


roślina zielna dwuletnia
nasłonecznione
Gatunek jadalny

Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Odczyn gleby | Odczyn obojętny, ewentualnie lekko kwaśny. pH 6.0-7.0 |
Właściwości gleby | Gleba umiarkowanie wilgotna, przepuszczalna, ilasta, głęboko spulchniona. |
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja łatwa. |
Zmianowanie | Nie znosi uprawy po sobie. Konieczna przerwa 3 lata. |
Czas uprawy | 1-2 lata. |
Nawożenie | Nie stosujemy świeżego obornika do nawożenia. Nie ma wysokich wymagań. |
Podlewanie | Regularnie, dla odmian korzennych w połowie czerwca wymaga obfitego podlewania. |
Mrozoodporność | Odmiany korzenne oporne na mrozy. |
Stanowisko | Słoneczne lub w półcieniu. |
Rozstawa | Grządki co 30 cm. |
Wysiew do gruntu | Tak. |
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacji | Zobacz w kalendarzu. |
Uprawa doniczkowa | Tak. |
Zalecenia uprawy w doniczce | Zimujemy w chłodnym pomieszczeniu o temperaturze od 8 do 15 °C. Podlewamy w zimie. |
Rozmnażanie | Przez wysiew nasion na głębokość 5-30 mm już po pierwszej odwilży, gdy temperatura jest wyższa niż 7°C. |
Choroby i szkodniki | Plamistość liści, mączniak rzekomy, nicienie. |
Zbiór i przechowywanie | W odmianach naciowych przycinamy na bieżąco pędy |
Zimowanie | Na zimę pietruszkę warto przykryć słomą lub gałązkami drzew iglastych. Zabieg ten pozwoli nam korzystać z natki nawet w zimie. |
Czas kiełkowania | 4-6 tygodni. |
Dodatkowe informacje | Liście zawierają bardzo duże ilości witaminy C. Wymaga przerywania, gdy nasiona wzejdą zbyt gęsto. |

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie
Zastosowanie | Opis |
---|---|
Zastosowanie ogólne | Roślina przyprawowa i lecznicza. |
Zastosowanie terapeutyczne |
|
Sposób działania, właściwości lecznicze | Pietruszka ma działanie moczopędne, obniżają stan zapalny w nerkach i drogach moczowych, podrażnia ściany dróg moczowych, przez co ułatwia wydalanie kamieni nerkowych. Wspomaga leczenie zapalenie pęcherza moczowego. Powyższe działanie obniża także ciśnienie krwi. |
Przyjmowana postać |
|
Przepisy zielarskie | Herbata - natkę pietruszki (1/4 szklanki) zalewamy zalewamy wrzątkiem do pełna i zaparzamy przez 5 minut. |
Dawkowanie | Herbatę pijemy 1-3 razy dziennie. |
Przeciwwskazania | Przyjmowanie preparatów z pietruszki ziołowych nie jest zalecane dla kobiet w ciąży. Na pietruszkę różnie reagują osoby z chorymi nerkami i niskim ciśnieniem - należy zachować ostrożność. |
Surowiec | Korzeń, liście (natka), owoce. |
Przyprawa | Natka pietruszki zawiera bardzo dużo olejków lotnych, witamin i minerałów. Korzeń jest źródłem witaminy C, A, B1 i B6 oraz żelazo. Natkę pietruszki stosujemy jako przyprawę do zup, mięs, sałatek, sosów, surówek. Natki nie gotujemy. |
Pokrewne gatunki roślin
- Koper włoski, fenkuł włoski (Foeniculum vulgare)
- Selery zwyczajne, seler (Apium graveolens)
- Biedrzeniec anyż, anyż (Pimpinella anisum)
- Mikołajek nadmorski (Eryngium maritimum)
- Barszcz zwyczajny (Heracleum sphondylium)
- Barszcz mantegazyjski, barszcz Mantegazziego (Heracleum mantegazzianum)
- Koper ogrodowy (Anethum graveolens)
- Mikołajek płaskolistny (Eryngium planum)
- Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa)
- Trybula leśna (Anthriscus sylvestris)
- Marchew zwyczajna (Daucus carota)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
- Franz-Xaver Treml – Zioła z ogrodu i balkonu - 500 ziół przyprawowych i leczniczych, ISBN 978-83-7175-702-0, Delta
- Rebecca L. Johnson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer – Przewodnik po ziołach leczniczych, ISBN 978-83-274-8955-5, wydawnictwo Olesiejuk 2019
© medianauka.pl, 2020-01-25, GAT-5652