Logo Media Nauka

Puchoczub, kuropatwa koroniasta

Puchoczub, kuropatwa koroniasta, bezszpon (Rollulus rouloul) to przedstawiciel rodziny kurowatych. Samiec ma charakterystyczny, puszysty, ciemnoczerwony czub na głowie, wokół oczu czerwone okulary, dziób czarno-czerwony. Nogi również są czerwone. Upierzenie niebieskie, metalizujące. Samica nie ma czuba, upierzenie zielone, metalizujące, brązowe skrzydła, głowa ciemnoniebieska, wokół oczu czerwone okulary.

Puchoczub, kuropatwa koroniasta (Rollulus rouloul)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Puchoczub, kuropatwa koroniasta
Nazwa łacińska
Rollulus rouloul
Nazwy obce
angielska: Crested Partridge
niemiecka: Straußwachtel
francuska: Rouloul couronné
hiszpańska: Perdiz Rulrul
Pierwsze opisanie gatunku
(Scopoli, 1786)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Puchoczub, kuropatwa koroniasta - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kuraki (Galliformes)
Rodzina: Bażantowate (Phasianidae)

Występowanie i środowisko

Południowa część Azji. Puchoczub zamieszkuje lasy tropikalne.

Tryb życia i zachowanie

Kuropatwa koroniasta prowadzi w większości naziemny tryb życia. Na ziemi szuka pokarmu. Noce spędza na drzewach, odpoczywając.

Pożywienie

Zjada owoce, nasiona, owady i małe węże.

Rozmnażanie

Ptak ten jest monogamiczny.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-29, GAT-557





© Media Nauka 2008-2018 r.