Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Raniuszek, raniuszek zwyczajny
(Aegithalos caudatus)

Raniuszek, raniuszek zwyczajny (Aegithalos caudatus) to ptak bardzo małych rozmiarów, dużo mniejszy od wróbla, o krępej budowie ciała, przypominający kulkę z ogonkiem. Ma bardzo długi ogon. Spód białawy, boki i brzuch są różowe. Z wierzchu jest czerwony, czarny i biały. Skrzydła są czarne. Nad okiem czarna brew. U niektórych podgatunków głowa jest całkowicie biała. Samiec i samica wyglądają podobnie. Młode ptaki nie mają różowego nalotu.

Raniuszek, raniuszek zwyczajny (Aegithalos caudatus)
© eric weight - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Raniuszek, raniuszek zwyczajny (Aegithalos caudatus)
Nazwy obce
angielska: Long-tailed tit, long-tailed bushtit
niemiecka: Schwanzmeise
czeska: Mlynařík dlouhoocasý
francuska: Mésange à longue queue
hiszpańska: Mito
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Raniuszek, raniuszek zwyczajny - mapa występowania na świecieRaniuszek, raniuszek zwyczajny - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 13 cm do 15 cm
Długość ogona: 9 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 16 cm do 19 cm.
Ciężar: od 7 g do 10 g
Podgatunki
Między innymi:
A. c. caudatus (najczęstszy w Polsce)
raniuszek czarnobrewy (A. c. europaeus)
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Raniuszki (Aegithalidae)
Głos
Głos bardzo wysoki, piskliwy. Śpiewa rzadko i cicho.
Jaja
Średnie wymiary: 14 mm × 12 m
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje Europę i Azję. W Polsce jest to nieliczny ptak lęgowy, choć spotkać go można na terenie całego kraju, głównie na nizinach. Zasiedla lasy liściaste, mieszane, czasem parki i ogrody.

Tryb życia i zachowanie

Przebywa w małych grupach rodzinnych. Prowadzi osiadły lub koczujący tryb życia. Czasem zimą można obserwować większą liczbę raniuszków, gdy migrują do nas ptaki z północy. To bardzo ruchliwe ptaki, choć niepłochliwe. Ptaki te nocują gromadnie, przytulone w rzędzie do siebie, minimalizując w ten sposób straty ciepła.

Lot typu krótko falującego. Zwinnie porusza się pośród gałęzi gęstych drzew i krzewów.

Pożywienie

Żywi się owadami i pająkami, zarówno postaciami dorosłymi, jak i larwami czy jajami. Zimą zjada też nasiona. Pożywienia szuka na końcach gałązek.

Rozmnażanie

Gniazdo jest kuliste z bocznym wejściem, zbudowane z mchu, sierści, pajęczyn, kawałków kory, wyścielone piórami. Samica od marca do kwietnia składa 8-12 jaj. Wyprowadza zwykle 1 lęg, rzadziej dwa lęgi w roku. Jaja wysiaduje samica. Pisklęta w gnieździe przebywają 14-18 dni karmione przez samca i samicę.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W gnieździe raniuszka można znaleźć nawet 2000 piór!

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-07, GAT-750


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
raniuszek
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Okres obserwacji w Polsce raniuszka.

  tlo-ikonatlo-ikona        

Raniuszek zakłada gniazdo.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.