Raniuszek czarnogardły

Raniuszek czarnogardły (Aegithalos concinnus) to gatunek niewielkiego ptaka z rodziny raniuszków. Upierzenie z wierzchu niebieskawoszare, spód pomarańczowo-białawy. Pierś rdzawa. Od krótkiego, czarnego dzioba biegnie biały wąs aż na kark, a jednocześnie tworzy niżej obrożę, otaczając czarne gardło. Głowa czarna z rdzawym czubkiem i biała brwią. Oczy żółtawe.


Raniuszek czarnogardły(Aegithalos concinnus)
© thawats - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w południowo-wschodniej części Azji (głównie Chiny).

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-29, GAT-3315




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.