Raniuszki

Raniuszki (Aegithalidae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych. Rodzina ta liczy dziś 7 gatunków w 2 rodzajach. W Polsce żyje tylko jeden gatunek z tej rodziny ptaków.

Czasami do tej rodziny zalicza się jawajski gatunek o nazwie raniuszczyk (Psaltria exilis). Niegdyś raniuszka maskowego uważano za odrębny gatunek. Dziś jest to podgatunek raniuszka amerykańskiego.

Wygląd

To bardzo małe ptaki o krępej budowie ciała. Ubarwienie zwykle brązowawe, różowawe, jaśniejsze od spodu z białymi i czarnymi elementami. Głowa dość duża, ogon długi.

FILTRY
Ukryj obce gatunki
Ukryj polskie gatunki

Sortuj według:

Status w Polsce:

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Raniuszek, raniuszek zwyczajnyRaniuszek, raniuszek zwyczajny PL Lęgowy Nieliczny

Aegithalos caudatus

Raniuszek zwyczajny (Aegithalos caudatus) to jedyny przedstawiciel raniuszków, który żyje w naszym kraju. Można go spotkać przez cały rok. To ptak bardzo małych rozmiarów, o krępej budowie ciała, przypominający kulkę z ogonkiem.





Inne gatunki

  • Raniuszek czarnogardły (Aegithalos concinnus)
  • Raniuszek szarolicy (Aegithalos fuliginosus)
  • Raniuszek himalajski (Aegithalos iouschistos)
  • Raniuszek czarnobrody (Aegithalos leucogenys)
  • Raniuszek białogardły (Aegithalos niveogularis)
  • Raniuszek malutki (Psaltria exilis)
  • Raniuszek maskowy (Psaltriparus melanotis)
  • Raniuszek amerykański (Psaltriparus minimus)

Występowanie i środowisko

Jeden gatunek zamieszkuje Europę, drugi Amerykę Północną i Środkową, pięć pozostałych gatunków żyje w Azji. Wszystkie gatunki raniuszków zamieszkują lasy.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te żyją w grupach liczących od 6 do 22 osobników. Ptaki te utrzymują temperaturę ciała powyżej 40°C. Ptak nocujący samotnie w nocy podczas mrozów nie jest w stanie przeżyć ze względu na zbyt dużą utratę ciepła. Dlatego ptaki te na noc zbijają się w ciasne grupki.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Ptaki te budują zamknięte gniazda w kształcie sakwy z bocznym wejściem. Budulcem są mchy, pióra i porosty. Samice składają 6-10 jaj. Okres inkubacji trwa 13-14 dni. Pisklęta w gnieździe pozostają przez 16-17 dni.

Pożywienie

Polują przede wszystkim na owady.

Ochrona i zagrożenia

Nie są zagrożone wymarciem.

Ciekawostki

Ptaki te utrzymują temperaturę ciała powyżej 40°C. To oznacza duże zapotrzebowanie na pokarm. W przypadku jego braku i występowania mrozów wiele ptaków ginie.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-06, RODZ-300


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
raniuszek

Okres obserwacji w Polsce raniuszka.

          

Raniuszek zakłada gniazdo.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.