Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Śledź
(Clupea harengus)

Śledź oceaniczny (Clupea harengus) to gatunek ryby z rodziny śledziowatych. Ciało tej niewielkiej ryby jest silnie wydłużone, wrzecionowate, pokryte dużymi łuskami. Barwa całego ciała jest srebrzysta. Grzbiet jest ciemniejszy i ma narwę szarą lub ciemnozieloną. Głowa jest pozbawiona łusek. Oczy są dużych rozmiarów. Płetwa ogonowa ma silne wcięcie. Pęcherz pławny łączy się z przewodem pokarmowym, ma osobny przewód uchodzący w okolicach odbytu. Skrzela mają liczne wyrostki filtracyjne. Larwa jest wąska i długa. Śledź tworzy wiele podgatunków i ras. Pośród wielu ras wyróżniamy następujące, najbardziej znane: śledź atlantycki, śledź norweski, murmański, islandzki, białomorski, pacyficzny, bałtycki.

Śledź (Clupea harengus)
© Witold Krasowski - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Śledź (Clupea harengus)
Synonimy
Clupea alba Yarrell, 1829
Clupea atlanticus Schnakenbeck, 1931
Clupea borealis Schnakenbeck, 1931
Clupea britannicus Schnakenbeck, 1931
Clupea caledonicus Schnakenbeck, 1931
Clupea cimbricus Schnakenbeck, 1931
Clupea elongata Lesueur, 1818
Clupea frisius Schnakenbeck, 1931
Clupea halec Mitchill, 1814
Clupea harengus Linnaeus, 1758
Clupea harengus atlanticus Schnakenbeck, 1931
Clupea harengus borealis Schnakenbeck, 1931
Clupea harengus britannicus Schnakenbeck, 1931
Clupea harengus caledonicus Schnakenbeck, 1931
Clupea harengus cimbricus Schnakenbeck, 1931
Clupea harengus frisius Schnakenbeck, 1931
Clupea harengus islandicus Schnakenbeck, 1931
Clupea harengus ivernicus Schnakenbeck, 1931
Clupea harengus norvegivus Schnakenbeck, 1931
Clupea harengus scandicus Schnakenbeck, 1931
Clupea harengus scoticus Schnakenbeck, 1931
Clupea harengus septemtrionalis Schnakenbeck, 1931
Clupea islandicus Schnakenbeck, 1931
Clupea ivernicus Schnakenbeck, 1931
Clupea leachii Yarrell, 1832
Clupea minima Storer, 1839
Clupea norvegivus Schnakenbeck, 1931
Clupea scandicus Schnakenbeck, 1931
Clupea scoticus Schnakenbeck, 1931
Clupea septemtrionalis Schnakenbeck, 1931
Cyprinus esca Walbaum, 1792
Rogenia alba Valenciennes, 1847
Nazwy obce
angielska: Atlantic herring
niemiecka: Atlantischer Hering
czeska: Sleď obecný
francuska: Hareng
hiszpańska: Arenque, arenque común, arenque del Atlántico
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Śledź - mapa występowania na świecieŚledź - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 15 cm do 40 cm
Ciężar: do 400 g
Wymiar ochronny
16 cm.
Maksymalna długość życia
25 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ryby kostnoszkieletowe (Osteichtyes)
Rząd: Śledziokształtne (Clupeiformes)
Rodzina: Śledziowate (Clupeidae)

Występowanie i środowisko

Ryba te występuje w północnej części Atlantyku, także w Bałtyku. Żyje w wodnej toni.

Tryb życia i zachowanie

Śledzie pływają w ogromnych ławicach. Ryby te porozumiewają się za pomocą pęcherzyków wydostających się z odbytu. Długość życia śledzia to 20-25 lat.

Pożywienie

Podstawą diety śledzi jest plankton, a także skorupiaki przydenne.

Rozmnażanie

Rozród odbywa się w cieplejszych i płytszych wodach o piaszczystym dnie porośniętym roślinnością w różnych okresach w zależności od rasy i populacji. W Polsce istnieje jedna populacja, która rozmnaża się w kwietniu-maju oraz druga, która rozmnaża sie w okresie od sierpnia do listopada. Tarło odbywa się w Zatoce Puckiej i w Zalewie Wiślanym. Jaja są duże i kleiste, opadają na dno. Samica może ich złożyć nawet ponad 100 000. Wylęg następuje po 7-30 dniach. Wąskie i długie larwy przebywają w okolicy, gdzie przyszły na świat, a gdy osiągają długość 3-6 cm, stają się podobne do osobników dorosłych. Po 3-4 latach młode śledzie stają się dojrzałe płciowo.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Wymiar ochronny dla tego gatunku to 16 cm. Gatunek ten, mimo połowów na skalę przemysłową, nie jest zagrożony wymarciem.

Ciekawostki

Połowy śledzia odbywają się już od średniowiecza. W Bałtyku stanowi najważniejszy gatunek gospodarczy. Śledzie komunikują się w ciekawy sposób. Używają przy tym wysokich częstotliwości za pomocą pęcherzyków powietrza, które wypuszczają z odbytu.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-11-30, GAT-1013


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
śledź
   tlo-ikonatlo-ikona       

Trwa rozród jednej z bałtyckiej populacji śledzia (wiosennego)

       tlo-ikonatlo-ikonatlo - ikona  

Trwa rozród drugiej z bałtyckiej populacji śledzia (jesiennego)

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.