Logo Media Nauka

Świergotka seledynowa (Psephotus haematonotus)
Samiec. Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Świergotka seledynowa

Świergotka seledynowa (Psephotus haematonotus) to papuga australijska o wyraźnym dymorfizmie płciowym. Samiec ma kolorowe upierzenie z czerwonymi plecami, samice są szare z seledynowym odcieniem, bardziej matowe. Samce mają czerwony kuper i szary dziób. Dziób samic jest żółtawy.

Występowanie i środowisko

Australia. Zamieszkuje łąki z rzadkimi zadrzewieniami, lasy wzdłuż rzek, parki, tereny rolnicze.

Tryb życia i zachowanie

Papugi te żyją w parach lub w małych grupach. Często przebywają na ziemi w poszukiwaniu pożywienia.

Pożywienie

Ptaki te żywią się nasionami traw i roślin zielonych. Chętnie jedzą nasiona akacji, owoców i roślin ogrodowych. W mniejszym stopniu żywią się jagodami jemioły i larwami owadów. Połykają piasek i żwir w celu rozdrobnienia pożywienia.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w dziuplach drzew, wyłożonych warstwą spróchniałego drewna. Samica składa 4-7 jaj, które wysiaduje sama. Po 17-20 dniach wykluwają się pisklęta, które są karmione przez samca i samicę. W wieku 4-5 tygodni młode ptaki opuszczają gniazdo, jednak przez dłuższy czas pozostają z rodzicami. Dojrzałość płciową uzyskują po roku życia.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: To ptak łatwy w hodowli. W hodowlach można znaleźć wiele odmian barwnych, w tym cynamonową, niebieską, białą.

Rodzaj klatki i wyposażenie:

Pokarm: Podajemy gotową mieszankę pokarmową z ziarnami kanaru, ziarna konopi, orzechy, pączki roślin, pędy, skiełkowane ziarna, owoce, w tym jagody, nasiona traw, sepię oraz żwirek naturalny.

Rozmnażanie: Do rozmnażania stosujemy budki lęgowe o wymiarach 12 × 25 × 35 cm z otworem o średnicy 6 cm. Po usamodzielnieniu się piskląt, oddziela się je od rodziców ze względu na agresywne zachowanie samca.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-05-31, GAT-568


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAleksandretta chińska
Psittacula derbiana
ikonaAleksandretta obrożna
Psittacula krameri
ikonaAleksandretta śliwogłowa
Psittacula cyanocephala
ikonaAleksandretta większa
Psittacula eupatria
ikonaAmazonka pąsowa
Amazona vinacea
ikonaAra hiacyntowa
Anodorhynchus hyacinthinus
ikonaAra zielona
Ara militaris
ikonaKonura czarnogłowa
Aratinga (Nandayus) nenday
ikonaKonura jendaj
Aratinga jandaya
ikonaKonura słoneczna
Aratinga solstitialis
ikonaLorysa górska
Trichoglossus haematodus
ikonaLorysa tęczowa
Trichoglossus moluccanus
ikonaŁąkówka turkusowa
Neophema pulchella
ikonaMnicha nizinna
Myiopsitta monachus
ikonaNierozłączka czarnogłowa
Agapornis personatus
ikonaNierozłączka czerwonoczelna
Agapornis roseicollis
ikonaNierozłączka Fischera
Agapornis fischeri
ikonaPapużka falista
Melopsittacus undulatus
ikonaRozella białolica
Platycercus eximius
ikonaRozella czarnogłowa
Barnardius zonarius
ikonaRozella królewska
Platycercus elegans
ikonaRudosterka zielonolica
Pyrrhura molinae
ikonaSzkarłatka królewska
Alisterus scapularis
ikonaŻako
Psittacus erithacus
Papugowate
Papugowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.