Logo Serwisu Media Nauka

Świergotka seledynowa
(Psephotus haematonotus)

Świergotka seledynowa (Psephotus haematonotus) to papuga australijska o wyraźnym dymorfizmie płciowym. Samiec ma kolorowe upierzenie z czerwonymi plecami, samice są szare z seledynowym odcieniem, bardziej matowe. Samce mają czerwony kuper i szary dziób. Dziób samic jest żółtawy.

Świergotka seledynowa (Psephotus haematonotus)
Samiec. Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Świergotka seledynowa (Psephotus haematonotus)
Nazwy obce
angielska: Red-rumped Parrot
niemiecka: Singsittich
czeska: Papoušek zpěvavý
francuska: Perruche à croupion rouge
hiszpańska: Perico dorsirrojo
Pierwsze opisanie gatunku
(Gould, 1838)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Świergotka seledynowa - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 25 cm do 30 cm
Ciężar: od 60 g do 70 g
Maksymalna długość życia
15 lat.
Podgatunki
Wyróżniamy 2 podgatunki.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)
Głos
Łagodny, dwutonowy gwizd oraz świergot.
Jaja
Jaja białe, zaokrąglone.

Występowanie i środowisko

Australia. Zamieszkuje łąki z rzadkimi zadrzewieniami, lasy wzdłuż rzek, parki, tereny rolnicze.

Tryb życia i zachowanie

Papugi te żyją w parach lub w małych grupach. Często przebywają na ziemi w poszukiwaniu pożywienia.

Pożywienie

Ptaki te żywią się nasionami traw i roślin zielonych. Chętnie jedzą nasiona akacji, owoców i roślin ogrodowych. W mniejszym stopniu żywią się jagodami jemioły i larwami owadów. Połykają piasek i żwir w celu rozdrobnienia pożywienia.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w dziuplach drzew, wyłożonych warstwą spróchniałego drewna. Samica składa 4-7 jaj, które wysiaduje sama. Po 17-20 dniach wykluwają się pisklęta, które są karmione przez samca i samicę. W wieku 4-5 tygodni młode ptaki opuszczają gniazdo, jednak przez dłuższy czas pozostają z rodzicami. Dojrzałość płciową uzyskują po roku życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: To ptak łatwy w hodowli. W hodowlach można znaleźć wiele odmian barwnych, w tym cynamonową, niebieską, białą.

Rodzaj klatki i wyposażenie:

Pokarm: Podajemy gotową mieszankę pokarmową z ziarnami kanaru, ziarna konopi, orzechy, pączki roślin, pędy, skiełkowane ziarna, owoce, w tym jagody, nasiona traw, sepię oraz żwirek naturalny.

Rozmnażanie: Do rozmnażania stosujemy budki lęgowe o wymiarach 12 × 25 × 35 cm z otworem o średnicy 6 cm. Po usamodzielnieniu się piskląt, oddziela się je od rodziców ze względu na agresywne zachowanie samca.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-05-31, GAT-568







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.