Logo Serwisu Media Nauka


Szkarłatka królewska (Alisterus scapularis)

Szkarłatka królewska, papuga królewska (Alisterus scapularis) to piękna papuga australijska. Występuje tu dymorfizm płciowy, przejawiający się różnym ubarwieniem piór. W ubarwieniu przeważa kolor czerwony i zielony. Samica jest bardziej zielona (głowa i pierś), dziób u samca jest czerwonawy a u samicy ciemny.

Szkarłatka królewska (Alisterus scapularis)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Szkarłatka królewska (Alisterus scapularis)
Nazwy obce
angielska: Australian King-parrot, Australian King Parrot, Australian King-Parrot
niemiecka: Königssittich
czeska: Papoušek královský
francuska: Perruche royale
hiszpańska: Papagayo australiano
Pierwsze opisanie gatunku
(Lichtenstein, 1818)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Szkarłatka królewska - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 42 cm do 43 cm
Ciężar: od 210 g do 275 g
Maksymalna długość życia
18 lat.
Podgatunki
Znamy 2 podgatunki:
A. s. scapulari
A. s. minor
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)
Głos
Nie niepokojone wydają delikatne i melodyjne tony. Podniecone wydają wrzaskliwe dźwięki. W naturze wydają odgłosy podczas lotu.
Jaja
Jaja białe, zaokrąglone.

Występowanie i środowisko

Zachodnia część Australii. Lasy z gęstym poszyciem, parki, tereny upraw. Pionowy zasięg występowania to 2000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w stadach. W okresie godowym samiec stroszy pióra na głowie i kłania się., trzepocze skrzydłami i głośno skrzeczy. Świetnie wspina się po gałęziach, pomagając sobie dziobem.

Pożywienie

Ptaki te zjadają nasiona, owoce, kwiaty, zielone części roślin.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada w pustym pniu drzewa. Samica składa zwykle 5 (od 3 do 6) jaj i wysiaduje je przez 20 dni. Samiec opiekuje się samicą podczas wysiadywania jaja.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Rodzaj klatki i wyposażenie: Konieczna jest bardzo wysoka budka lęgowa o wymiarach 25 × 25 × 200 cm. Budkę stawiamy na ziemi lub wieszamy nisko nad ziemią.

Inne warunki chowu: To kapryśne ptaki przy lęgach.

Pokarm: Do jedzenia podajemy gotowe mieszanki dla papug wymieszaną z granulatem w stosunku 3:2. Podajemy też owoce, w tym jagody, także zieleninę. Regularnie podajemy witaminę A. Stale też podajemy ziarna kanaru, prosa, konopi i kłosy prosa. Warto też te papugi karmić winogronami, mniszkiem lekarskim oraz gwiazdnicą.

Rozmnażanie:

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© Media Nauka, 2013-05-30, ART-GAT565




Polecamy