Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Alka (Alca torda)

Alka (Alca torda) to ptak z rodziny alek. W okresie godów głowa, szyja i wierzch ciała są czarne, a strona brzuszna biała. Dziób jest mocny, bocznie spłaszczony, z pionowo przebiegającą białą kreską. Od oka do nasady dzioba biegnie biały pasek. Przez skrzydła również biegnie biały pas. Poza okresem lęgowym alka ma białe policzki i gardło. Młode osobniki nie mają przepaski na dziobie. Skrzydła pełnią funkcję wioseł do poruszania siępod wodą.

Alka (Alca torda)
© Lars Lachmann - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Alka (Alca torda)
Nazwy obce
angielska: Razorbill
niemiecka: Tordalk
czeska: Alka malá
francuska: Petit Pingouin
hiszpańska: Alca común
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Alka - mapa występowania na świecieAlka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 40 cm do 48 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 62 cm do 76 cm.
Ciężar: od 370 g do 800 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Alki (Alcidae)
Głos
To milczący ptak. Podczas godów cicho kracze.

Występowanie i środowisko

Ten gatunek jest w Polsce najczęściej spotykany spośród wszystkich alek. Spotkać go można najczęściej wczesną wiosną nad Bałtykiem w Zatoce Gdańskiej na Półwyspie Helskim.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten żyje na morzu. Odbywa wędrówki. Na ląd wychodzi podczas lęgów. Od późnego lata do jesieni alki pierzą się i na ten czas tracą zdolność lotu. Potrafi zanurkować na głębokość kilku metrów.

Pożywienie

Zjada przede wszystkim ryby, ale także wodne bezkręgowce. Odbiera też zdobycz innym ptakom.

Rozmnażanie

Gniazduje kolonijnie na skalistych wybrzeżach i wyspach na Oceanie Atlantyckim. Samiec i samica tworzą pary na wiele sezonów. Samica w maju lub na początku czerwca składa jedno jajo bezpośrednio na skalnym podłożu, czasem w norze. Jajo wysiaduje samiec i samica na przemian przez 36 dni. Młode po 2-3 tygodniach potrafią już latać. Samce opiekują się jeszcze przez pewien czas młodymi ptakami. Młode osobniki przystępują do lęgów w wieku 4-5 lat.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-04-28, ART-GAT773


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
alka
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonaOkres występowania w Polsce alki. Najczęściej można ją spotkać w marcu.
 tlo-ikonatlo-ikona         Okres najczęstszego występowania w Polsce alki.
    tlo-ikonatlo-ikona      Okres składania jaj przez samicę alki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy